nieuws

Oud-commissaris EU naar grootste bouwer Spanje

bouwbreed Premium

madrid – Voormalig Europees commissaris Marcelino Oreja wordt bestuursvoorzitter van Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), het grootste bouwbedrijf van Spanje.

Hij zal Guillermo Visedo opvolgen die met pensioen gaat. Tegelijkertijd is aangekondigd dat een dochtermaatschappij van FCC gaat fuseren met het onderdeel van spaarbank Caja Madrid dat is gespecialiseerd in onroerend goed.

Oreja krijgt de taak de nieuwe onroerendgoedmaatschappij in het eerste semester van volgend jaar naar de beurs te brengen. De nieuwe onderneming zal naar schatting een vermogen van bijna twee miljard gulden hebben en 3,9 miljoen vierkante meter grond bezitten. Tot het eigendom van het bedrijf behoort onder meer Torres Puerta de Europa, een van de prestigieuze, toeristische bezienswaardigheden in Madrid.

FCC heeft er alle vertrouwen in dat met Oreja haar internationale activiteiten kunnen worden uitgebreid. Volgens FCC is de verkiezing van de nieuwe voorzitter gebaseerd op zijn ‘algemeen erkend nationaal en internationaal prestige en zijn grondige kennis van de nationale en internationale markten en sectoren’.

Oreja was Europees commissaris van Transport en Energie onder het voorzitterschap Jacques Santer. Na korte tijd droeg hij zijn portefeuille over aan Neil Kinnock en kreeg hij de meer institutionele portefeuille van cultuur. Met het aantreden van de commissie-Prodi verdween Oreja uit het Europese circuit en daarmee uit de politiek.

Zijn diplomatieke kwaliteiten komen hem van pas nu hij de bedrijfsculturen van FCC en zijn Franse partner Vivendi nader tot elkaar moet brengen. FCC was hard toe aan een nieuwe bestuursvoorzitter. De beursnotering van het bouwbedrijf is afgelopen jaar gezakt met 35 procent, onder andere omdat de nieuwe benoeming lang op zich liet wachten.

Reageer op dit artikel