nieuws

Opmerkelijke terugkeer omstreden minister

bouwbreed

paramaribo – De politieke coup die de Surinaamse president Jules Wijdenbosch afgelopen week pleegde heeft bij vriend en vijand kwaad bloed gezet.

Het staatshoofd ontsloeg de dertien overgebleven ministers van zijn kabinet en belastte acht van hen vervolgens met de leiding over de vijftien departementen. Opmerkelijk is dat hij de omstreden minister van Openbare Werken, Bies Mangal, niet aan de kant heeft geschoven. Sterker nog, Mangal is sinds donderdag ook belast met Onderwijs en Volksontwikkeling.

Over Mangal zijn in het recente verleden meermalen verdenkingen geuit over corruptie en, in het gunstigste geval, onkundig handelen. Het dubieuze project voor de asfaltering van tweehonderd kilometer aan wegen in de hoofdstad Paramaribo werd hem zelfs bijna noodlottig. De overeenkomst met de Chinese aannemer rammelt aan alle kanten. Mangal heeft tegenover het parlement herhaaldelijk staan liegen over de werkelijke inhoud van het contract. De oppositie had daarom om zijn aftreden gevraagd.

Hoongelach

Maar tot ieders verbazing is hij in het afgeslankte kabinet teruggekeerd. Ook de benoeming van Errol Alibux – die het departement van Natuurlijke Hulpbronnen al leidde – tot minister van het door schandalen geteisterde ministerie van Financien, heeft in Suriname vooral tot hoongelach geleid. Alibux, die evenals Wijdenbosch in ongenade is gevallen bij Desi Bouterse, was tijdens de militaire dictatuur in de jaren tachtig vice-premier en heeft in eigen land niet bepaald de reputatie oprecht te zijn. Minister Errol Snijders van Buitenlandse Zaken combineert dat departement sinds vrijdag met Defensie.

Verdwenen is de afgelopen week wegens corruptie in opspraak gekomen minister van Financien, Tjan Gobardhan. Voor de bewindslieden Karam Ramsundersingh (Onderwijs en Volksontwikkeling), Paul Shak Sjie (Justitie en Politie) en Waldy Nain (Planning en Ontwikkelingssamenwerking) is vrijdag eveneens een einde gekomen aan het ministerschap. Ook in verband met een seksschandaal op non-actief gezette Ramon Dwarka Panday (Defensie) is definitief werkloos geworden.

Lastig

Het parlement en zelfs de coalitiepartners zijn door Wijdenbosch vooraf niet geraadpleegd over de kabinetswijziging. Uit onvrede hierover weigerde het parlement donderdag de begroting voor 1999, waarover traditiegetrouw pas aan het eind van het betreffende jaar wordt vergaderd, in behandeling te nemen. Als het parlement er voor het kerstreces nog niet uitkomt, belandt Wijdenbosch in een lastige situatie. Immers, de Surinaamse wetgeving biedt de president niet de ruimte om het land te regeren indien de begroting van het voorafgaande jaar niet is goedgekeurd.

Reageer op dit artikel