nieuws

Microben voorzien monumentale gevels van beschermende laag

bouwbreed

florence – Microben slopen bouwdelen die kalk of marmer bevatten langzaam maar grondig. Bestrijdingsmiddelen richten soms meer schade aan monumenten aan dan ze voorkomen. Tegelijk kunnen microben bijdragen aan het behoud van monumentale gevels.

Praktijkproeven in het noordwesten van Frankrijk tonen aan dat microben ook het patina van gevels kunnen herstellen. Internationale onderzoekers bespraken eerder in Florence de vorderingen op dit gebied.

Bepaalde soorten microben vormen carbonaten. Restaurateurs kunnen deze micro-organismen met water mengen en op gevels spuiten.

Daarna volgt een dagelijkse sproeibeurt met in water opgeloste voedingsstoffen. Zo groeien en vermeerderen de microben. Als gevolg daarvan scheiden de bacterien kalk af. Onderzoek toont aan dat de nieuwe calcietkristallen zich al na een week aan de gevelkalk hechten. De nieuwe laag maakt het bestaande oppervlak ook minder poreus. Deze methode doet geen afbreuk aan het historische karakter, omdat er geen ‘vreemde’ stoffen worden gebruikt.

Temeer niet omdat een kleine hoeveelheid pigment in het microbenmengsel de nieuwe kalklaag een vergelijkbare kleur geeft als het patina van de oorspronkelijke laag.

DNA-analyse

Nagaan welke soort microben een historische gevel aantasten verloopt beduidend moeilijker. Daarvoor wordt een monster van het aangetaste oppervlak genomen en een DNA-analyse van de micro-organismen gemaakt. De onderzoekmethoden zijn vooralsnog gecompliceerd en uitermate gevoelig voor ‘verstoring’. Als gevolg daarvan is niet met zekerheid te zeggen of een bepaalde bacterie de oorzaak van verval is.

Siliconen

De gevolgen van eerdere bestrijdingsmethoden blijken erger uit te pakken dan de microbenplaag. Bijvoorbeeld ornamenten worden vaak met siliconen of organische polymeren ingesmeerd. Deze materialen zijn vaak van biociden voorzien.

De praktijk leert dat het oppervlak onder de afdeklaag krimpt, zodat de ornamenten alsnog beschadigen. Verwijdering is niet altijd meer mogelijk. Een eventuele remedie bieden enzymen uit microben die het kunststof oplossen.

Reageer op dit artikel