nieuws

Kwaliteitsmerk bijna doodgeknuffeld

bouwbreed

rijswijk – Het Komo-merk dreigt aan zijn succes te bezwijken. Bedoeld als kwaliteitsmerk, is het door de overheid gaandeweg steeds vaker misbruikt als ordinair handhavingsinstrument. In de nieuwste uitgave van Bouwkwaliteitnieuws trekt de Stichting Bouwkwaliteit (SBK) aan de bel. Tijd voor een nieuwe strategie.

Het bestuur van de SBK – waarin de bouwpartners zijn verenigd – heeft besloten terug te keren naar de oorspronkelijke doelstelling van de Komo-kwaliteitsverklaringen. “Het Komo-merk moet ondubbelzinnig voor de door de bouwpartners gewenste integrale marktkwaliteit worden gereserveerd”, schrijft Bouwkwaliteitnieuws.

“Voor de pure handhavings- en dereguleringsdoelen van de rijksoverheid stelt SBK een ander merk beschikbaar”, introduceert de beheerder van het Komo-keur de zogenoemde NL BSB conformverklaring. BSB staat voor Bouwstoffenbesluit. Een NL BSB conformverklaring betekent dat de bouwstof voldoet aan de wettelijke eisen van het Bouwstoffenbesluit.

Minimumeisen

Volgens deze nieuwe benadering zullen in de toekomst ook conformverklaringen met het Bouwbesluit worden afgegeven: NL BB of NL BSB/BB. Waarmee dus wordt gegarandeerd dat het product aan alle wettelijke minimumeisen voldoet. Niks meer, niets minder.

De nieuwe conformverklaringen zijn voor fabrikanten, leveranciers en aannemers de goedkoopste manier om aan te tonen dat hun product of bouwstof voldoet aan de publieke wetgeving.

SBK heeft VROM-DGM-Directie Bodem van het bestuursbesluit op de hoogte gesteld en gevraagd de aanwijzing van het Komo-merk uit te breiden met de NL BSB conformverklaring. “Daarop is direct met een positieve grondhouding gereageerd”, aldus Bouwkwaliteitnieuws.

SBK gaat in het artikel tevens in op de vele introducties van nieuwe merken, keuren en labels op het terrein van bouwen en volkshuisvesting.

“Al die andere merken hebben als eigenschap dat zij een aspect van bouwen of wonen betreffen. Geen van die labels of keuren is bedoeld om integrale kwaliteit in het bouwen en het verbeteren van gebouwen en infrastructuur of het wonen te garanderen, zoals het Komo-merk dat doet”, profileert SBK de integrale toegevoegde waarde van de Komo-kwaliteitsverklaringen. “Het merk is van en voor alle bouwpartners, wordt door de branches gezamenlijk bestuurd, is daarom een collectief merk en blijft principieel een privaat karakter behouden.”

Reageer op dit artikel