nieuws

J.O.P.

bouwbreed

In Nederland wordt volop gestudeerd op de beste vormgeving van openbare ruimte, maar over een Jongeren Ontmoetings Plaats, afgekort JOP, wordt nog altijd niet gerept, schrijft Elsevier. Toch zijn er wel degelijk ontwerpers die zich op dit terrein hebben begeven. Het Amsterdamse bureau Carve bedacht tot nu toe vijf zogenaamde hangplekken, waaronder een soort ruime kuil in Lisserbroek. “Goedkoper dan goedkoop; veel meer dan een paar duizend gulden was er niet.”

Regelmatig benaderen gemeenten het bureau om zo’n ding te ontwerpen. “Het liefst ontwerpen we ze zo, dat als jongeren ze niet of niet meer gebruiken, ze ook voor anderen geschikt zijn”, aldus architect Elger Blitz. De clou is dat het een plek is waar iets gebeurt of te zien is: uitzicht of activiteiten “niet kinderachtig, niet belerend en geen verkapt speeltoestel”.

Twee millennia geleden liet keizer Nero een enorm villapark bouwen in hartje Rome. De resten zijn sinds kort toegankelijk voor bezoekers. Twee Nederlandse wetenschappers bestudeerden op verzoek van de Italianen het paleis, schrijft Vrij Nederland. Onder de restanten bevindt zich het Gouden Huis, nu vijftien meter onder de grond. Pronkstuk is de rechthoekige zaal met een betonnen koepel. Architectonisch een nouveaute.

Vrij Nederland komt daarnaast met nieuwe feiten inzake de kwestie tussen minister Jan Pronk en twee van zijn medewerkers bij de dienst recherchezaken van VROM. De betrokkenen hebben een kort geding aangespannen tegen hun werkgever. De rechter doet op 15 december uitspraak.

Reageer op dit artikel