nieuws

Italianen bivakkeren na aardbevingen nog steeds in containers

bouwbreed Premium

rome – Ruim drie jaar na de aardbeving behelpen zeker tienduizend bewoners van de Italiaanse provincie Umbrie zich nog altijd met een container als tijdelijke huisvesting. En ook in de regio Marche hebben 1500 mensen tot hun niet geringe ergernis nog steeds geen normaal dak boven hun hoofd. Na de geruchtmakende beving in midden-Italie wil de wederopbouw maar niet vlotten.

De discussie hierover heeft dezer dagen een politieke lading gekregen, omdat de fresco’s in de basiliek van Assisi wel in recordtijd konden worden gerestaureerd.

Voor het eerst heeft de kloosterorde van de Clarissen de stormbal gehesen. Tijdens de plechtigheid waarbij de fraai herstelde fresco’s van Giotto in Assisi werden onthuld, toonden de aanwezige nonnen zich opvallend openhartig: “De Heilige Franciscus zou eerst aan de bevolking hebben gedacht en pas in tweede instantie aan de kunst.”

De malaise van de containerbewoners komt telkens onder de aandacht. Maar meer dan aandacht ook niet, want er gebeurt bitter weinig. Sinds de plechtigheid in Assisi liggen alle betrokken politici en hoge functionarissen zwaar onder vuur. De meeste kritiek betreft de bureaucratie, die een groot deel van de budgetten opslokt. De geraamde kosten voor herstel van Umbrie liggen op zestien miljard gulden. Voor Marche is ongeveer de helft uitgetrokken. Volgens Bruno Bracalente, politiek sleutelfiguur bij de herbouw in Umbrie, is merkwaardig genoeg geen sprake van achterstand in activiteiten. “We gaan heus sneller dan gepland en met drie jaar kan iedereen terug naar huis.”

Licht en zwaar

Het getroffen gebied is onderverdeeld in lichte en zware gevallen. Bij de laatste categorie gaat het om ruim vijfduizend verwoeste gebouwen. Tot op heden is hiervoor nog geen enkele vervanging gerealiseerd. In de sector herstelwerkzaamheden zijn van de meer dan 4500 projecten pas een kleine vierhonderd gereed. Aan nagenoeg alle overige restauraties wordt nog gewerkt.

Het betekent dat de zwaarst getroffenen het langst in de noodwoningen vertoeven. Het plaatsje Annifo is na drie jaar zelfs nog altijd verboden terrein voor iedereen. Het gemeentebestuur van Perugia schreef dezer dagen containerbewoners met het dringende verzoek binnen twee weken hun barak te verlaten. Zij die familie in de omgeving hebben, kunnen volgens de brief beter uit logeren gaan. Hun container wordt namelijk in beslag genomen.

Reageer op dit artikel