nieuws

Internet-huis vooral aantrekkelijk voor jachtige tweeverdieners

bouwbreed Premium

Begin november werd een modelwoning geopend in de Londense voorstad Watford. De bedenkers claimen dat dit het eerste Internet-huis ter wereld is.

Het is een huis dat optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die het wereldwijde netwerk biedt. Je kunt op afstand inloggen op je thuis-intranet, de kachel vast aanzetten en de pan met water voor spaghetti opzetten, omdat je eerder thuiskomt dan je had geprogrammeerd. Pers en genodigden mogen komen kijken in Watford, maar iedereen kan een voorproef nemen op de website.

Het bouwproject is van Laing Homes. De hightech infrastructuur komt grotendeels van Cisco, het Amerikaanse bedrijf dat de grootste Internet-leverancier is van zogenoemde ‘routers’. Dit zijn vitale apparaten die pakketjes data versturen tussen netwerken en computers die aan het Internet zijn gekoppeld. Cisco heeft een deel van zijn website ingeruimd voor het project: www.cisco.com/go/home.

Traditioneel

Het huis, dat ruim anderhalf miljoen gulden kost, ziet er niet futuristisch uit, eerder erg traditioneel als een luxe vrijstaande drive-in woning. Dat is bewust gedaan, want alle technologie die er in zit, is vandaag voor iedereen beschikbaar. Daarnaast moet het natuurlijk verkopen aan de tweeverdienende echtparen met drie kinderen die hier zouden moeten wonen.

Keurig verstopt achter plinten zit de bedrading met de aansluitingen voor de apparatuur. De netwerk-infrastructuur kost zo’n 24.000 gulden inclusief installatie, maar er is daarnaast nog voor 60.000 gulden aan technologie geinstalleerd. ‘Slechts’ vier personal computers telt het Internet-huis standaard: een Windows NT-server, een in de studeerkamer in combinatie met een videoconferentie-module en twee in de kinderkamers. De Internet-connectie is nog enigszins een teleurstelling: geen permanente verbinding via kabel of ‘Snelnet’ (ADSL, dat in Nederland al in sommige regio’s beschikbaar is), maar ISDN.

Redelijk

Om nog een beetje snelheid voor al die apparatuur te waarborgen, zijn er vier ISDN-lijnen naar het huis aangelegd, die gebundeld nog een redelijke verbinding van 256 kilobit per seconde kunnen bereiken. Nog tijdens de loop van dit project belooft Cisco dat ADSL beschikbaar zal komen. Dan kun je echt video’s via het Net gaan bekijken, met anderhalf tot negen megabit dataverkeer per seconde.

Hoe bestuur je straks van een afstand je huis? Dat moet natuurlijk eenvoudig gaan, met de nodige beveiliging. Want je kunt erop wachten dat ‘hackers’ gaan proberen jouw verwarming hoog op te draaien, om eens een betrekkelijk onschuldig voorbeeld te kiezen. Je logt in op je huis-intranet en hebt van tevoren gekozen voor een van de vier standaard ‘web-interfaces’ – je bedieningspaneel op je computerscherm: klassiek, koelkast, ‘space’ of ‘funky’. Daarnaast heeft Honeywell, bekend van de thermostaten, een serie Hometronic OnLine apparaten geleverd, waarmee de complete ambiance van het huis kan worden geregeld.

Dus naast de verwarming ook de verlichting, alles instelbaar op afstand en in huis vanzelfsprekend. Het grote voordeel: je hoeft niet meer elk apparaat apart in te stellen, alles kan nu centraal.

Muziek

Is dit een huis waar een modern mens graag zou wonen? Ja, als het in ons land zou staan zeker. De retro-bouwstijl moet je aanspreken, maar de technische snufjes klinken jachtige tweeverdieners waarschijnlijk als muziek in de oren. En van de prijs zullen ze niet schrikken.

Pieter van Scherpenberg, publicist over automatiseringsvraagstukken

(scherpen1201netland.nl)

Reageer op dit artikel