nieuws

Imca Marina haalt punt in gevecht tegen windmolens

bouwbreed Premium

den haag – De in het weiland ten noorden van de Oudendijk bij het plaatsje Berkhout (gemeente Wester-Koggenland) geplande windmolens zullen voorlopig niet worden gebouwd.

De Raad van State in Den Haag schorste namelijk de milieuvergunning die de gemeente voor het project afgaf.

Het is wettelijk zo geregeld dat de gemeente in dit soort gevallen geen bouwvergunning kan verlenen als er geen bruikbare milieuvergunning ligt.

De windmolen kwestie is bij de Raad van State aangekaart door bewoners van panden langs de de Oudendijk.

Een van hen is artieste Imca Marina. “De mensen in de omgeving hebben gewoon niet door hoe lelijk het wordt”, klaagde ze bij de Raad van State. De omwonenden uitten ook vrees voor geluidsoverlast.

Op dat vlak is inderdaad het een en ander aan de hand, vindt de Raad van State. De geluidsvoorschriften in de voor de molens afgegeven milieuvergunning zijn onduidelijk. Dat is voor de Raad van State reden om de gewraakte vergunning te schorsen.

Later komt de kwestie nog een keer bij de Raad van State aan de orde in een zogenoemde bodemprocedure. Voordat die wordt behandelt, stuurt de Raad nog een deskundige naar Berkhout. In de bodemprocedure is een definitief oordeel over de milieuvergunning te verwachten.

Het project wordt gedragen door de NUON. Die wil zes forse molens plaatsen in het weiland achter Imca Marina. Met een wiek in de hoogste stand zullen ze 84 meter hoog zijn.

Reageer op dit artikel