nieuws

I-ligger Houten I-liggers succes in Amerika

bouwbreed Premium

zaandam – De houten I-ligger is in de bouw in Amerika sterk in opkomst. In Nederland is dit product minder bekend. De toepassing blijft beperkt tot speciale situaties waar licht moet worden gebouwd.

Houten I-liggers bestaan uit twee flenzen en een lijf. Voor de flenzen kunnen zowel massieve balken als gelamineerd fineerhout worden gebruikt. De flenzen zijn voorzien van groeven, waarin het lijf van plaatmateriaal onder druk wordt gelijmd. Meestal is het lijf van triplex. In Noord-Amerika met zijn houtskeletbouw is de houten I-ligger een succes. De liggers worden voornamelijk gebruikt als vloerbalken, dakspanten en gordingen en ook wel als latei boven een raam of deur. Naar verwachting van fabrikanten zal de jaaromzet voor dit product in 2000 ruim anderhalf keer zo groot zijn als dit jaar.

Het succes van de liggers in Amerika komt voort uit de voordelen van de I-balken. Ze zijn lichter en sterker dan gezaagd hout. Daardoor zijn langere overspanningen en grotere hart-op-hart afstanden mogelijk. Bovendien wordt het hout efficient gebruikt. Er blijft bovendien bij de productie heel weinig afval over.

In Nederland zijn houten I-liggers nog geen succes te noemen. Het Centrum Hout in Almere-Buiten zegt dat deze liggers hier minder bekend zijn, alhoewel ze wel worden geleverd. Trima uit Zaandam, die liggers levert die in Zweden zijn gemaakt, zegt het product al jaren te voeren, maar dat het nog niet loopt. In Nederland komt incidenteel een toepassing voor.

Reageer op dit artikel