nieuws

Heerlen: van mijnstad naar regiocentrum van betekenis

bouwbreed Premium

HEERLEN – Heerlen is 25 jaar na de sluiting van de mijnen sterk terug als regionaal verzorgingscentrum. Met name de laatste tien jaar is in het kader van de stadsvernieuwing intensief gesloopt en gebouwd.

“Voorheen is min of meer een hap-snapbeleid gevoerd. In 1990 is het roer van de stadsvernieuwing omgegooid”, zegt woordvoerder Kees Werkhoven van de gemeente. Het project Heerlen-centrum, met een investering van zeshonderd miljoen in nieuw- en verbouw van kantoren, woningen, winkels, dienstverlenende gebouwen en parkeergelegenheid, werd in de steigers gezet. “De vrees dat de investering te hoog gegrepen zou zijn, is niet bewaarheid. Iedere gulden die is geinvesteerd in Heerlen-centrum, vertegenwoordigt 3,40 gulden aan investeringen van private partijen. Vasthouden aan de geprojecteerde lijn en geen concurrerende plannen ontwikkelen heeft succes gehad.”

‘Sceptische geluiden’

Werkhoven is van mening dat deze formule ook gehanteerd moet worden bij het volgende grote plan, ‘Stadspark Oranje Nassau’. Ook hierover klinken weer sceptische geluiden. “Maar Heerlen laat zich niet uit het veld slaan. “Van de mensen die in Heerlen werken, woont nog altijd 65 procent buiten de gemeente. De gunstige ligging in de Euregio is een uitdaging voor bedrijven en diensten.”

Dat de nieuwe aanpak van stadsvernieuwing gewaardeerd wordt door de rijksoverheid, blijkt uit de recente toewijzing van 254 miljoen gulden uit de pot grote-stedenbeleid. Alle negen programma’s die werden ingediend, zijn door de diverse ministeries goedgekeurd. Tot 2004 kunnen de diverse plannen worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel