nieuws

Duiker er weer bovenop

bouwbreed Premium

Jarenlang stond de Derde Ambachtschool in Scheveningen van architect Jan Duiker (1890-1935) te verpieteren. De school, die dateert uit begin jaren dertig, kampte met achterstallig onderhoud en leegstand, tot een stichting het gebouw een aantal jaren geleden kocht van de gemeente Den Haag. HTV-architecten Peter van der Toorn Vrijthoff en Kees van Harmelen uit Den Haag maakten een plan voor de restauratie, die in 1997 begon. Een van de obstakels was het uitzettende beton, dat de glazen bouwstenen die Duiker had gebruikt deed breken. Na een lange zoektocht vond HTV-architecten een fabriek in Tsjechie die de nieuwe glazen stenen kon leveren.

Duiker, architect van het Nieuwe Bouwen, was een liefhebber van transparante architectuur. Als schoolvoorbeelden daarvan gelden de Haagse Nirwana-flat, sanatorium Zonnestraal in Hilversum en de Openluchtschool in Amsterdam.

Reageer op dit artikel