nieuws

Champagne voor het nieuwe millennium begint

bouwbreed Premium

rotterdam – Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft gisteren in Rotterdam een 144 meter lange sleephopperzuiger gedoopt. Nog net voor het nieuwe millennium ging de ‘Nile River’ te water.

De ‘jumbo dredger’ van Tideway Holland heeft een opslagcapaciteit van 17.000 kubieke meter. Dat staat gelijk aan 25 miljoen kilo zand. Het schip is uitgerust met twee 120 centimeter dikke zuig-/straalpijpen en heeft een zuigmond van 600 centimeter breed. De diepgang is slechts 10 meter en in de bodem zitten 24 losdeuren welke per stuk 25 vierkante meter groot zijn.

In de praktijk heeft de ‘Nile River’ veel minder grondspoelwater nodig dan gebruikelijk, zodat het water nauwelijks vertroebelt door zwevende zeebodemdeeltjes. Het aanbrengen van een pijpleiding of bescherming gebeurt hierdoor met veel minder verstoring van de natuurlijk omgeving.

Het schip zal vooral worden ingezet voor preventieve milieubeschermende taken voor de olie- en gasindustrie op het continentale plat van de Noordzee. Internet, satellietverbindingen, scanners en infraroodcamera’s behoren tot de standaarduitrusting. Met deze nieuwste technische snufjes kan het schip ook op 110 meter diepte nog steeds tot op de meter nauwkeurig werken.

Het maken van sleuven komt steeds preciezer, omdat leiding steeds vaker in de zeebodem worden gelegd in plaats van erop. Volgens gegevens van Rijkswaterstaat liggen alleen al op het Nederlandse deel van de zeebodem zo’n slordige 2500 kilometer buisleiding en bijna 1700 kilometer kabels.

De zuigmond van de splinternieuwe sleephopperzuiger ‘Nile River’ kon woensdag door genodigden van dichtbij worden bekeken. Foto: Rein Geleijnse

Reageer op dit artikel