nieuws

Cellenbeton geschikt voor schachtwanden

bouwbreed Premium

Onderzoek van ingenieursbureau van Kupers en Niggebrugge uit Utrecht wijst uit dat schachtwanden ook van lichte materialen als cellenbeton kunnen worden gemaakt. Producent Ytong ziet nu een nieuwe mogelijkheid voor gebruik van haar cellenbetonblokken.

Voorheen werd aangenomen dat Ytong cellenbeton onvoldoende geluidwerend is voor gebruik in schachtwanden.

In de NPR 5075 voor sanitairgeluid wordt een richtlijn van 150 kilogram per vierkante meter als massa aangegeven voor schachtwanden. Volgens het onderzoek van Kupers en Niggebrugge voldoen lichte schachten van minimaal zeventig kilogram per vierkante meter ook aan de eisen die het Bouwbesluit stelt aan leidingschachten in de gestapelde woningbouw.

Volgens Ytong maakt dit haar panelen van honderd millimeter dikte in de gewichtsklasse G5/800 geschikt om naast binnenwanden nu ook schachtwanden van te maken. Wel geeft de producent aan dat enkele bouwkundige maatregelen genomen moeten worden.

Ytong Nederland BV, Meppel, telefoon (0522) 237237.

Reageer op dit artikel