nieuws

AVBB: discussie over een bouwgeluid ‘niet belasten’

bouwbreed

den haag – Het AVBB reageert positief op het bericht dat de NVOB en VGBouw nauw willen samenwerken. Het wil echter geen inhoudelijk commentaar leveren op de vraag of deze nieuwe ontwikkeling op den duur leidt tot de vorming van een bouwkoepel, zoals VGBouw-voorzitter Holleman zaterdag in deze krant bepleitte.

NVOB en VGBouw menen dat via een intensieve samenwerking een krachtiger pleidooi kan worden gehouden bij overheid en politiek voor de belangen van de burgerlijke- en utiliteitsbouw. Eerder hadden NVWB en VAGWW in de gww-sector een federatie gevormd. De markt, de overheid en de bouwcao-vragen dat de bouw een gezicht toont. Maar de vorming van een Bouwhuis, waar al vele jaren over wordt gepraat, komt niet van de grond. De twee recente ontwikkelingen zouden een kentering kunnen vormen.

Het AVBB wil echter nu geen uitspraken doen over de vorming van een Bouwhuis of een gezamenlijke bouwkoepel. “Dat zou het proces te veel belasten”, zegt een woordvoerder. De AVBB-woordvoerder noemt wel als voordeel dat de vele dubbele lidmaatschappen in de branche bij een intensievere samenwerking komen te vervallen. Initiatieven van bovenaf hebben de afgelopen jaren niet gewerkt om een grotere eenheid te bewerkstelligen. “Nu komen de pleidooien voor nauwere samenwerking meer vanuit de basis; dat kan een goede ontwikkeling zijn”, is het enige wat de AVBB-woordvoerder wil loslaten.

Binnen de bouwwereld spelen partijen al jaren met de gedachte het AVBB om te bouwen tot een federatie volgens het zogenoemde FME-model. Daarin leveren de lidverenigingen een deel van hun macht in, maar kunnen zij op het gebied van branchespecifieke zaken autonomer optreden.

Reageer op dit artikel