nieuws

Amerikaanse bouwsector omarmt vrouwen Personeelstekort biedt onverwachte kansen

bouwbreed Premium

new york – De Amerikaanse bouwwereld kampt met een tekort aan personeel voor de hogere leidinggevende functies. Dat blijkt onverwachte kansen te bieden voor een belangrijke groep van werkwilligen die tot nu toe nauwelijks aan de bak kwam, namelijk vrouwen.

“Vrouwen met leidinggevende functies in de bouw zijn daar meestal via een carriere in het bedrijf zelf terechtgekomen. Het gebeurde tot voor kort zelden dat er voor zulke functies vrouwen van buiten het bedrijf werden aangetrokken. Maar nood breekt wet. Ik heb in de afgelopen twaalf maanden al verschillende bouwbedrijven kunnen helpen aan uitstekende en gekwalificeerde _ vrouwelijke _ krachten”, aldus Martha Baker, directeur van het bureau NEW (Nontraditional Employment voor Women) in New York.

Jeffrey Robinson va het researchbureau PAS in Saline in Michigan bevestigt dat de bouw vooral in de hogere functies grote behoefte heeft aan goed personeel. “Er is vooral behoefte aan goede projectleiders. Mensen die de verantwoordelijkheid aandurven voor het welslagen van een project en die zich daarvoor volledig willen inzetten”, aldus Robinson.

Salarisverhogingen

Frank McArdle van het bedrijf General Contractors in New York zegt dat hij regelmatig projecten laat schieten omdat hij niet over voldoende personeel beschikt.

Volgens Robinson zal deze schaarste nog een twee a drie jaar aanhouden. “Volgens onze economische prognose vlakt de groei in de particuliere sector en in de kantoor- en industriele bouw over een tot anderhalf jaar af. Intussen doen veel bedrijven door personeelsschaarste meer aan eigen opleiding om in hun behoefte aan hoger personeel te voorzien. Over een jaar of twee, drie misschien kruisen die twee lijnen elkaar en dan is het ergste probleem naar onze verwachting voorbij”, voorspelt Robinson.

Wie intussen te weinig talent in huis heeft en het op de markt niet kan vinden, gaat ronselen bij de concurrentie. “Er worden salarisverhogingen aangeboden van 50 procent en meer. Er is geen ontkomen aan dat de opdrachtgevers die rekening uiteindelijk te betalen krijgen”, aldus Frank McArdle.

Reageer op dit artikel