nieuws

Wand – en vloertegels uit gemalen kwarts en cement

bouwbreed Premium

Quartzitec uit Sussex in de Canadese provincie New Brunswick fabriceert als enige ter wereld tegels van gemalen kwarts en cement. Het bedrijf maakt daarvoor gebruik van de licenties en machines van het Italiaanse Breton Compound Stone Technologies. De tegels zijn onder meer bedoeld voor wanden, vloeren en voetgangersgebieden.

Quartzitec haalt de grondstof kwarts welbeschouwd om de hoek. Het materiaal wordt gebroken tot korrels van uiteenlopende grootte. De oorspronkelijke Italiaanse technologie bindt het aggregaat door middel van harsen. In geval van brand ontwikkelen dergelijke tegels nogal wat rook. De Canadese variant bindt de korrels met weinig cement. De tegels bestaan bijna volledig uit kwarts. Het bedrijf giet het kwarts-/cementmengsel in een mal. Dat wordt onder vacuum-omstandigheden aangetrild waardoor eventuele luchtbellen verdwijnen. Na droging wordt het oppervlak in een reeks van slijpgangen gepolijst. Het bedrijf noemt de producten onderhoudsvrij en volledig herbruikbaar.

Afgewerkte wand- en vloertegels meten dertig of veertig centimeter in het vierkant. De eerste variant kent een dikte van 125 millimeter. De tweede meet 150 millimeter.

Reageer op dit artikel