nieuws

‘Verschijnsel schoonmaker in de bouw neemt hand over hand toe’

bouwbreed Premium

den haag – Op bouwplaatsen duiken met enige regelmaat werknemers op die bouwwerkzaamheden verrichten, maar vallen onder de cao schoonmakers. Volgens de Bouw- en Houtbond FNV schakelen werkgevers als gevolg van het tekort aan personeel en vanwege de dure bouw-cao steeds vaker schoonmakers in.

“Het verschijnsel van schoonmakers in de bouw neemt hand over hand toe, ook bij gerenommeerde aannemers”, zegt Arend Timmerman, FNV-districtsbestuurder regio Oost. “De organisaties die deze mensen leveren zijn niet eens schoonmaakbedrijven, maar hebben meer weg van een uitzendbureau.” Harde cijfers heeft de FNV niet, maar Timmerman zegt het fenomeen met eigen ogen te hebben aanschouwd. Soortgelijke signalen krijgt hij ook van collega’s elders in het land.

Geen toeval

Bij een recent bezoek aan acht bouwplaatsen ontdekte Timmerman bij twee bedrijven dat er schoonmakers werkten. “Dat vind ik erg veel. Ik ben er niet naar op zoek gegaan. Ik kwam er bij toeval achter. Dat kan dus betekenen dat ook bij de andere zes, of enkele daarvan, mensen als schoonmaker zijn ingezet, maar in feite bouwvakkerswerk doen.”

Het opruimen van bouwmaterialen en het weghalen van bekisting zijn werkzaamheden die volgens Timmerman onder de bouw-cao vallen. In een van de twee geconstateerde gevallen gaat het volgens hem om een bekend bedrijf dat onlangs nog zijn eeuwjubileum vierde. De schoonmakers waren ingehuurd via een onderaannemer. “Dit soort praktijken heb je dan niet meer in eigen hand, maar toch… De hoofdaannemer blijft verantwoordelijk.”

Vaak gaat het volgens Timmerman om kwetsbare mensen met weinig scholing en werkervaring of een gedeeltelijke wao-uitkering. In sommige gevallen krijgt de werkgever ook nog subsidie voor het inschakelen van deze mensen, zegt de FNV-bestuurder.

Timmerman meent dat bovengenoemde praktijken, die volgens hem schering en inslag waren in de jaren zestig, de bedrijfstak “verzieken”. “Je ziet de jaren zestig terugkeren.”

Reageer op dit artikel