nieuws

Veiling woningen op Internet ‘absoluut de toekomst’

bouwbreed Premium

breda – Woningzoekenden kunnen de bemiddeling van een makelaar overslaan en zelf bieden op woningen via het Internet. Op www.huisveiling.nl worden sinds afgelopen week huizen uit heel Nederland aangeboden.

Opmerkelijk verschil tussen de realiteit en de virtuele huizenverkoop op Internet is het feit, dat het bieden op woningen op Internet volledig transparant is. Alle gegadigden worden gedurende de tien dagen dat de veilingperiode duurt, volledig op de hoogte gehouden van het actuele hoogste bod en de naam van de bieder.

“Op die manier verdwijnen de teleurstelling en de frustratie bij mensen die hun droomhuis voor hun neus weggekaapt zien worden door een te laag bod. Dankzij onze site weet je altijd hoe hoog je moet bieden om het huis te krijgen”, vertelt de Bredase makelaar Van der Sande. Hij is een van de initiatiefnemers van de veiling op Internet. Samen met een makelaar uit Zoetermeer en een technicus begon hij vijf maanden geleden met de ontwikkeling van de site.

Vrijblijvend

“Het werkt als volgt: potentiele huizenkopers kunnen vrijblijvend het aanbod op onze site bekijken. Vervolgens kunnen ze, met of zonder makelaar, een kijkje nemen in het huis van hun keuze. Als ze zich bij ons aanmelden als bieder, krijgen de geinteresseerden een speciale code om de veiligheid en rechtsgeldigheid van hun bod te garanderen”, vertelt Van der Sande.

“De potentiele huiseigenaren kunnen gedurende tien dagen bieden op een woning. Stel dat iemand een bod uitbrengt van drie ton, dan worden alle bieders op de hoogte gebracht van het bod door middel van een e-mail-bericht. Vervolgens kun je opnieuw een hoger bod uitbrengen. Zodra de biedingsperiode, sluit wordt de woning aan de hoogste bieder aangeboden.”

Een uitzondering wordt gemaakt als de verkoper bijvoorbeeld na zeven dagen een voor hem uitstekend bod krijgt. “De verkoper mag dan besluiten dat bod te accepteren. De veiling wordt dan vervroegd gesloten.”

De verkoper betaalt 275 gulden om zijn woning op Internet aan te bieden. Hij verplicht zich het huis alleen via de veiling te verkopen. Tussentijdse verkoop is uit den boze. “De uiteindelijke kopers betalen 1550 gulden aan onze site.”

Het principe van veilen op Internet is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. “Op Internet wordt alles geveild: van boeken tot complete inboedels. Een groot Amerikaans veilinghuis op Internet had ook interesse in een woningveiling op de Nederlandse markt. Gelukkig waren wij net iets eerder, waardoor we nu worden overspoeld met publicitaire aandacht en aanbiedingen voor samenwerkingsverbanden”, vertelt Van der Sande.

Veilig

De makelaar benadrukt dat het bieden op woningen via zijn website volkomen veilig is. “Bieders krijgen een wachtwoord en een toegangscode die nodig is om een bod uit te brengen. Het is in feite een extra service en geen broodroof, zoals andere makelaars beweren.”

Van der Sande doelt hiermee op reacties van makelaars. Sommigen zijn bang buitenspel te worden gezet door deze ‘revolutie op de huizenmarkt’. “Het is eerder een toevoeging. Ik verwacht dat mensen gewoon advies blijven inwinnen bij makelaars. Bovendien krijgen wij informatie over potentiele kopers die de veiling zonder succes afsluiten. We kunnen deze mensen vervolgens weer benaderen.” Van der Sande is niet zomaar enthousiast over zijn site. “Geloof me, dit heeft absoluut de toekomst.”

‘Tien dagen voor uitbrengen van een bod’

Reageer op dit artikel