nieuws

Slowaken kijken Nederlanders de kunst af ‘Problemen tijdens bouw meestal te laat onderkend’

bouwbreed Premium

RIJSSEN – Ervaringen opdoen in het buitenland om sneller, efficienter en daarmee goedkoper woningen te kunnen bouwen. Wat dat betreft haalden Slowaakse architecten, ingenieurs, aannemers en zelfs de hoogste ambtenaar van het ministerie van Constructie en Publieke Werken afgelopen week hun hart op in Nederland.

Gastheer was ingenieursbureau De Bondt in Rijssen, die het accent legde op de efficiente bouwmethodes in Nederland en de aanpak van projectontwikkeling.

Het is de Slowaken ernst met hun missie. De delegatie bezocht diverse toeleveranciers, een bouwplaats in Apeldoorn, de Vinex-locatie Delfgauw bij Delft en het ministerie va – n VROM.

De bezoekers interesseerden zich vooral voor de efficiente en snelle manier van plannen en uitvoeren, bouwen met prefab materialen en het opereren in gelijkwaardige bouwteams gedurende de planvoorbereiding.

Te laat

“Dat gebeurt nog niet zo intensief in Slowakije. Meestal worden problemen tijdens de bouw te laat onderkend. Een tekenaar kan later nog op de bouwplaats arriveren om te vertellen dat hij een foute berekening heeft gemaakt. Wat dat betreft kunnen we van de ervaringen in Nederland leren”, glimlacht directeur-generaal L’ubor Cuda van het minsterie.

Onder het genot van een biertje in het chique kasteel Oosterhof in Rijssen, laat de topambtenaar doorschemeren zeer gecharmeerd te zijn van de Nederlandse bouwmethodes. “Ik zag in Bonn een Nederlandse bouwbedrijf 150 appartementen met prefab elementen bouwen. Zo willen wij ook starterswoningen realiseren.”

Projectontwikkeling zoals wij dat kennen staat in Slowakije nog in de kinderschoenen. Bouwteams bestaan er wel, maar de organisatie is verkokerd. Iedere deelnemende partij draagt haar eigen verantwoordelijkheid, maar er is niemand die het planproces aanstuurt, bewaakt en controleert. “Slechts enkele bureaus in Slowakije hebben projectmanagers in dienst, maar dat is lang nog niet overal het geval”, zegt ingenieur Dusan Prcuch. Volgens loco-burgemeester Milo Mazar van Trencin wordt er in zijn stad al planmatiger gewerkt. “Wij ontwikkelen bestemmingsplannen en geven in de periode tot 2015 aan waar woongebieden, winkelcentra en bedrijventerreinen moeten komen. Er staan veel projecten op het programma in onze stad.” In geheel Slowakije moeten 35.000 woningen per jaar worden gebouwd.

Het volkshuisvestingsbeleid in Slowakije is aan hervorming toe. Drie grote problemen spelen het land parten. Voor veel mensen is een huis nauwelijks te betalen, omdat de hypotheekrente op een torenhoog niveau staat. De bureaucratie blijkt een doffe ellende. Om een bouwvergunning te krijgen, moet een opdrachtgever wel dertig verschillende stempels halen. En zie maar eens aan een bouwkavel te komen, dat kan soms jaren duren.

Hypotheekrente

De nieuwe regering kondigt een aantal maatregelen aan om het huizenkopers financieel makkelijker te maken. Vroeger moesten mensen een woning voor het grootste deel uit eigen zak bekostigen. De regering verlaagt nu de torenhoge hypotheekrente van 13,5 naar 7,5 procent en heeft een bouwspaarsysteem naar Duits model ontwikkeld. Huizenkopers krijgen maximaal een premie van driehonderd gulden per jaar.

De lening mag in achttien jaar worden afgelost, terwijl de laagste inkomens een periode van dertig jaar wordt gegund. Daarnaast wordt geprobeerd de vergunningenprocedure aanzienlijk te verkorten, door gemeenten meer verantwoordelijkheid te geven en bouwprojecten beter aan te sturen.

De Slowaakse delegatie neemt een kijkje op de Vinex-locatie Delfgauw bij Delft.

Foto:

Peter van Mulken

Reageer op dit artikel