nieuws

Schuimbeton voorkomt instorten van aangetaste Kwaaitaal-vloeren

bouwbreed Premium

culemborg – Door de kruipruimte onder een aangetaste Kwaaitaal- of Mantavloer vol te storten met schuimbeton en aan te klemmen met staalkabels, kan worden voorkomen dat de vloer instort. De Uithoornse firma Voorbij Multitechniek past haar VOTON-thermovloerprincipe toe bij de renovatie van een kerkvloer in Culemborg.

De werkwijze met de nieuwe techniek in Culemborg is eenvoudig. Een tankwagen pompt het schuimbeton door een vulslang de kruipruimte in door vulgaten in de vloer. Ing. Ben Oostdam van Voorbij: “Het schuimbeton wordt aangebracht in drie lagen met een tussentijd van enkele dagen om inzakken van het beton te voorkomen”.

De warmteontwikkeling die bij het storten vrijkomt, heeft grote invloed op het schuimbeton dat voor zeventig procent uit lucht bestaat. “Als we de hele laag in een keer storten, reist het beton eerst hard omhoog waarna het bij het afkoelen weer inkrimpt en gaat afbrokkelen”, verklaart Oostdam.

Ingesloten

Na het storten van de eerste laag van 45 centimeter wordt de tweede laag van 25 centimeter enkele dagen later aangebracht. Een week daarna volgt de laatste 15 centimeter die stijgt tot in de holle elementen van de oude betonvloer. Zo raken de geroeste wapening en alle leidingen in het beton ingesloten.

Oostdam: “Een nadeel is, dat de kruipruimte niet meer toegankelijk is. Maar onze klanten komen er toch vrijwel nooit en zien de hoge isolatiewaarde van de betonlaag en afsluiting van vocht en stank als belangrijk pluspunt.” Voor het storten van het beton worden de leidingen in de kruipruimte gecontroleerd en eventueel vastgezet of gerepareerd.

Stalen kabels

De kerk in Culemborg is het eerste project waar stalen kabels worden gebruikt om wegzakken van de betonlaag te voorkomen.

De kabels lopen met een boog door de kruipruimte in de lengterichting van de rotte betonnen vloerelementen. Ze worden om het vloerelement met een tussenruimte van een meter tegen de heipalen aangebracht met een metalen inklemming. De in het beton ingesloten kabels worden een maand later aangespannen met een opwaartse kracht die gelijk is aan het eigen gewicht van de vloer en het beton samen.

Stalen kabels worden alleen gebruikt bij onderheide woningen waar het wegzakken van de grond een gevaar vormt. Voor niet-onderheide woningen is dit niet aan de orde en stort Voorbij alleen het schuimbeton in de kruipruimte onder de rotte betonvloer.

Verzekeraar Centraal Beheer had genoeg vertrouwen in deze techniek om Voorbij Multitechniek een verzekerde garantie van tien jaar te laten geven op de schuimbetonvloer. Voor de techniek met spankabels moeten eerst nog projecten worden uitgevoerd.

Volgens Voorbij is een kostenbesparing van dertig tot veertig procent te behalen in vergelijking met andere technieken. Oostdam: “Hoewel wij meer materiaal verbruiken is dit voor een groot deel lucht en behalen wij een aanzienlijke besparing op arbeid omdat aan de oude vloer zelf geen renovatie wordt verricht.”

‘Kostenbesparing tot veertig procent

haalbaar’

Reageer op dit artikel