nieuws

‘Raam voor de 21ste eeuw’ scheelt tonnen kooldioxide

bouwbreed Premium

zevenhuizen – Daglicht, gewoon daglicht als duurzame lichtbron. Iets doodgewoons kan zeer verrassend zijn. In ‘Het raam voor de 21ste eeuw’, heeft uitvinder Martien Duineveld zijn idee technische handen en voeten gegeven.

Een combinatie van zonwering, isolatie en regelbare daglichttoetreding in een raam. Heel kort gezegd is dat het principe. Concreet uitgewerkt, bestaat de vinding uit rolgordijnen van reflecterend materiaal tussen dubbelglas, aangestuurd door een lichtcel die de gewenste mate van daglichttoetreding regelt.

Op dezelfde manier kunnen daklichten worden benut. Simpel, maar doeltreffend. Het is enorm energiebesparend en veroorzaakt dus ook veel minder uitstoot van kooldioxide.

Rekensom

“Overdag branden er in ons land tien tot twintig miljoen tl-buizen. Als vier procent van het daglicht naar binnen komt, kan tijdens tachtig procent van de werktijd het kunstlicht uitblijven”, stelt Duineveld.

Hij heeft een voorbeeldberekening gemaakt van de investering, de kosten en de CO2-emissie van een bedrijfsgebouw van vijftig bij vijftig meter en een hoogte van zeven meter. Vergeleken met tl-verlichting betekent toepassing van daklichten met regelbare daglichttoetreding een meerinvestering van ongeveer 160.000 gulden. Het levert wel een besparing op van circa 23.000 gulden per jaar aan elektriciteitsverbruik en onderhoud, heeft Duineveld uitgerekend. En de uitstoot van CO2 is op jaarbasis zelfs 53,5 ton minder. Bij grootschalige toepassing van ‘duurzaam daglicht’ praten we over een CO2-reductie die in de megatonnen loopt, aldus Duineveld.

Eenling

Doodgeknuffeld door de PvdA en GroenLinks? Nou nee, de uitvinder heeft moeite partijen voor zijn vinding te interesseren. Bedrijven, politici, ambtenaren hebben het over het algemeen niet zo op ‘Willy Wortels’. Eenlingen die vaak even fanatiek als wanhopig hun lumineuze idee trachten te slijten.

Dertig jaar lang heeft Duineveld voor de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle gewerkt. Bij bouw- en woningtoezicht, monumentenzorg, volkshuisvesting, onderhoud. “Zevenhuizen heeft in de zomer het koelste gemeentehuis van heel Nederland. Dat weet ik zeker. Zonder airco”.

Duineveld heeft zijn sporen achtergelaten bij zijn laatste werkgever. Op 57-jarige leeftijd begon hij het eenmansbedrijf Dubotech.

Op pagina 7:

‘Philips praat ons kunstlicht aan’.

Duurzaam daglicht bespaart zestig procent energie op kunstlicht, verwarming en koeling. Het rolgordijn in het dubbelglas functioneert als zonwering, lichtregelaar en warmte-isolatie. Aan het plafond achter het dubbelglas is een rol bevestigd van materiaal dat in de winter de zonnewarmte doorlaat, en tegelijkertijd de optische lichthinder wegneemt.

Reageer op dit artikel