nieuws

Nederlands baggerschip mag Pakistan verlaten

bouwbreed Premium

den haag/bloemendaal – Het Nederlandse baggerschip Delta Queen is vrij om te vertrekken uit de haven van Port Quasim in Pakistan.

Het schip ligt al vanaf mei aan de ketting vanwege een belastingconfict over de invoerrechten en het inklaren. De rechter bepaalde maandag in kort geding voor de derde keer dat het Nederlandse schip niets met de kwestie van doen heeft.

De douane gaf tot twee keer toe geen gehoor aan de uitspraak. Na de tweede uitspraak op 8 november werd de Delta Queen, kort na het wegvaren uit de haven, zelfs weer teruggehaald door de marine. Daarbij werden zelfs schoten afgevuurd. De Pakistaanse douane heeft maandag haar excuses moeten maken aan de rechtbank voor het niet uitvoeren van de uitspraken. Tevens werd de beslaglegging op het schip nietig verklaard. Dat meldt directeur C. Zuiderwijk van rederij Blankevoort Dredging in Bloemendaal, eigenaar van het schip.

Hij zegt dat nu alleen nog wat formaliteiten moeten worden afgehandeld. “Dus ik verwacht dat de Delta Queen straks gewoon kan wegvaren. Maar gezien de voorgeschiedenis weet je maar nooit.”

De Delta Queen telt tien opvarenden. Zes bemanningsleden, onder wie de kapitein, hebben de Nederlandse nationaliteit. Drie opvarenden zijn van Kaapverdische afkomst, de tiende is een Filippijn. (anp)

Reageer op dit artikel