nieuws

Minister enthousiast over openen gedempte singels in Breda

bouwbreed Premium

breda – Minister Pronk (VROM) steunt het idee om gedempte singels en havens in de binnenstad van Breda binnen enkele jaren weer open te gooien en zo het water weer aan de stad terug te geven.

Pronk noemt de waterplannen van Breda een voorbeeldproject voor Nederland. Als teken van steun heeft hij wethouder Van Beusekom van Ruimtelijke Ordening een bedrag van 200.000 gulden geschonken voor de ontwikkeling van de plannen. Bovendien kan de gemeente rekenen op ondersteuning door rijksambtenaren bij de uitvoering van het project.

De waterplannen van de gemeente staan nog in de kinderschoenen. In de jaren zeventig werd door ruimtegebrek een aantal havens en singels in de binnenstad gedempt. Nu kwaliteit en uitstraling weer helemaal in de mode, zijn, is een team van ontwerpers naar de gemeente gestapt met het idee de ‘Bredase grachten’ weer door de stad te laten stromen.

Charmes

Nu minister Pronk en ook landelijke ontwerpers deze ideeen toejuichen, lijkt ook het college te vallen voor de charmes van het water. Zo wil de wethouder de plannen omsmeden tot een masterplan.

Het is zeker dat in dat masterplan de Haven (nu een ondergrondse parkeergarage) weer opengaat en dat de gemeente extra grachten wil laten graven om de kwaliteit van de binnenstad aanzienlijk te vergroten. Mocht Breda deze tientallen miljoenen guldens kostende plannen doorvoeren, dan zal het middeleeuwse karakter van stad flink worden vergroot. Begin volgend jaar buigt de gemeenteraad zich over de waterplannen.

Reageer op dit artikel