nieuws

Italie praat alleen nog over bouwkundige implosies

bouwbreed

‘Rampen dankzij een ongeschreven wet’. La Nazione kopt die waarheid op de voorpagina als reactie op de ineenstorting van de flat in Foggia. De wet die dergelijke catastrofes had moeten voorkomen, is ergens in een bureau blijven liggen. 500.000 woningen zijn onrechtmatig gebouwd en maar liefst 3,5 miljoen Italiaanse woningen lopen gevaar.

Het nieuws komt dichtbij de burger, die ineens met andere ogen het portaal van zijn flat beschouwt. Scheuren, zichtbare wapening, zelden heeft dit land zich zo in constructieleer verdiept als deze dagen.

De Corriere della Sera bevestigt de paniek op basis van een lijvig rapport en omschrijft Foggia als ‘Een tragedie die steeds dramatischer vormen aanneemt inzake veiligheid en controle’.

Inmiddels zijn dertig doden geborgen en verbleekt de hoop levenden aan te treffen. Onder het puin is brand uitgebroken, waarschijnlijk vanwege benzinetanks in de garageboxen.

Volgens L’Unita staat de regering nu ineens klaar om een noodwet aan te nemen die intensieve controle mogelijk maakt. “Over een certificaat van gezonde staat voor alle gebouwen hoeft niet langer te worden gedebatteerd”, stelt de krant.

Huizen uit

“Controle?”, zegt de directeur van de Confedilizia, de AVBB voor de Italiaanse bouw. “Controle stelt in dit land niets voor, zolang de controleurs niet gecontroleerd worden. Alle mensen hun huis uit, onderzoek muren, bodem, constructie, in alle grote steden. Dat noem ik controle.”

Franco Barberi, kopstuk van de

Burgerbescherming, meldt mismoedig in de Messaggero: “Dit beginnen fenomenen te worden in ons land”.

Il Giornale is niet de enige krant die de eerste vijf pagina’s inruimt voor ‘Het Inferno’. Uit alle delen van het land citeert deze krant spijtbetuigingen. “De Paus bidt voor ons, vol verdriet.”

Il Giorno wijst op een pikant detail: “Aannemers waren de broers Delli Carri. Het palazzo bevatte 26 appartementen, waarvan 24 werden bewoond. Onder meer door de bouwers. Wijlen.”

La Repubblica schreeuwt: “Handen op het cement!”. De voorpagina is gewijd aan de eerste bouwkundige implosie in Barletta, 1959, dertig doden. “Elk jaar een of twee gevallen. In Barletta bleek de opzichter een geimproviseerd ingenieur die bespaarde op elke steen, bodemonderzoek niet afwachtte, want iedereen wilde toch een huis?” De krant vervolgt: “In Foggia is de bevolking sinds de oorlog verdriedubbeld. En net als het rijke Europa willen al die gezinnen veel woonruimte. Publieke Werken Foggia wist in enkele jaren 30.000 kamers uit de grond te stampen en nog eens 32.000 voor de koopsector. Zonder plan, zonder controle, maar wel met acht woonlagen.”

Alle kranten wegen de oorzaken naar waarde. Een zeer lokale aardbeving? Onzin. Te weinig cement en staal? Zeer wel mogelijk. Verzakking van de bodem? Niet uitgesloten. Een steunpilaar die het begeven heeft? Kan. Reporters, ingenieurs en politici zijn het over een ding eens: Goed geconstrueerde hoogbouw zijgt nooit met een zucht in elkaar.

Matthijs Pronker,

Correspondent Cobouw

Inmiddels bestaat weinig hoop meer op overlevenden. Foto: EPA

Reageer op dit artikel