nieuws

Het Sublieme (IV)

bouwbreed

Bij de Amsterdamse opera kun je zien waar de toneeltoren zit en waar de zaal, door het vele glas zie je de foyer en alle trappen. Voor Tokyo ontwierp de Fransman Nouvel een opera als een reusachtige zwarte blob waar nietige mensjes in verdwijnen. Nergens is te zien wat er binnen gebeurt. Twee eeuwen eerder ontwierp een andere Fransman, Boullee, ook zo’n blob. Een wel honderd meter hoge bol met muizengaatje als entree. Spaarzaam licht door gaatjes in het dak vormden het patroon van de sterrenhemel. Subliem monument voor Newton.

Het eerstgenoemde gebouw kun je mooi vinden, als je wil. Nummer twee en drie zijn een schok. De mode gaat die sublieme kant op. Er komen steeds meer grote gebouwen, duistere gebouwen, waarvan de buitenkant niets zegt over de functie, met willekeurige raampatronen, happen eruit, ver uitkragende verdiepingen. Fascinerend maar ook verontrustend – de omgeving als shocktherapie.

Reageer op dit artikel