nieuws

Herbouwd stadscentrum van Manchester ingewijd

bouwbreed Premium

manchester – Met een fanfare en acrobaten is het herbouwde stadscentrum van Manchester geopend.

Ruim drie jaar nadat een bom van de Noord-Ierse terreurorganisatie IRA een oppervlakte van bijna een vierkante kilometer had beschadigd of verwoest, kon de oplevering van de eerste fase van de wederopbouw worden gevierd.

De kosten bedroegen ruim 1,8 miljard gulden. Dat bedrag zal de komende jaren minstens verdubbelen met grote recreatieprojecten, winkelcentra en 10.000 woningen die nog worden gebouwd in of tegen het voormalige rampgebied.

Bij de bomaanslag vielen wonder boven wonder geen doden. Tweehonderd mensen raakten gewond. Bijna 700 bedrijven moesten sluiten of elders heropenen.

Hoewel de aanslag vele Mancunians traumatiseerde heeft de particuliere projectontwikkelaar Manchester Millennium de gelegenheid aangegrepen een somber en verlaten stuk stadshart te transformeren tot een toplocatie waar investeerders nu om vechten. Het stadscentrum is volledig heringericht met nieuwe straten, voetgangerszones en verkeersvrije pleinen. Moderne architectuur van staal en glas staan op de plaats van de sombere betonconstructies die Manchester zo deprimerend maakten. Klapstuk is het nieuwe transparante gebouw van Marks and Spencers, het grootste ter wereld van de keten.

Reageer op dit artikel