nieuws

Consument heeft veel fiducie in economie

bouwbreed Premium

den haag – Consumenten zijn in november nog altijd optimistisch over de economische toestand in ons land. Dat heeft het CBS bekendgemaakt.

Hoewel de index voor het consumentenvertrouwen met 20 in november iets lager lag dan het getal 23 van oktober, hebben consumenten een stuk meer vertrouwen dan een jaar geleden. Toen bedroeg het saldo van het consumentenvertrouwen in november een magere vier.

Nederlanders zijn dit jaar bovendien een stuk geruster over de economie dan een jaar geleden. Toen leverde de maand november een negatief saldo op van 11 als gevraagd werd naar het economische klimaat. Dat lag in november van dit jaar op een plus van 17. Dat is weliswaar iets lager dan in oktober, toen de index op 24 kwam, maar dat is normaal voor de tijd van het jaar.

De koopbereidheid is ten opzichte van oktober gelijk gebleven, met uitzondering van de bereidheid om grote aankopen te doen: die is ten opzichte van oktober gestegen van 31 tot 34.

De indexen zijn het saldo van optimistische en pessimistische antwoorden van de ondervraagden. Als er evenveel optimisten zijn als pessimisten, is het saldo nul. Bij meer optimisme valt het saldo positief uit, bij meer pessimisten wordt het saldo negatief.

Reageer op dit artikel