nieuws

Bouw laat zich van beste kant zien Sector hoopt via televisieprogramma ‘Start op Zes’ zoveel mogelijk vacatures te kunnen vervullen

bouwbreed Premium

rotterdam – Werken in de buitenlucht, een redelijke mate van vrijheid en goede carrieremogelijkheden. Moeiteloos somt Herman Haverkort namens de werkgevers in de civiele betonbouw de voordelen van het werken in deze sector op. De camera’s van het vacatureprogramma ‘Start op Zes’ snorren. “Ik reken op honderd potentiele krachten voor deze branche”, zegt Rein Mercx, landelijk manager van Start Bouw, aan het einde van de urenlange opnames, tevreden.

Twee camerateams van ID en Dtv zijn deze ochtend al vroeg op pad. Compleet met redacteuren, presentatrice Pauline Daalder, een regisseur en een producer wordt in de bouwkeet van de Combinatie Benelux Lijn in Rotterdam het draaiboek doorgenomen. Voor het programma ‘Start op Zes’ moeten diverse interviews op wisselende locaties worden opgenomen met als centraal beroep dat van de betontimmerman.

‘Start op Zes’ is een programma van Start Uitzendbureau en SBS 6. Hoewel er in het programma aandacht is voor de opleidingsmogelijkheden in de branche, draait het uiteindelijk om het vervullen van vacatures.

“We hebben bij Start Bouw enige honderden vacatures voor de civiele bouw te vervullen”, geeft Rein Mercx als voornaamste reden waarom het programma vandaag aandacht besteedt aan het vak van betontimmerman. “De reacties zijn erg goed”, benadrukt de landelijk manager van het uitzendbureau, “gemiddeld reageren zo’n achthonderd mensen per uitzending op de vacatures.”

A. Fiers van de stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw Nederland (SPBN) glundert bij het horen van deze aantallen.

Fiers heeft met Start Bouw een contract gesloten waarbij het uitzendbureau de werving doet en het samenwerkingsverband de selectie en scholing voor zijn rekening neemt. “Het personeelstekort is enorm”, benadrukt Fiers, “bij elkaar kunnen we zo’n zesduizend mensen gebruiken. Iedere vorm van promotie van de branche grijpen we dan ook met beide handen aan.”

Bouwterrein

Terwijl de cameraman en de geluidsman een geschikt plekje zoeken op het bouwterrein van de Beneluxlijn bij Vijfsluizen, bereidt presentatrice Pauline Baander samen met Mercx het gesprekje voor. Regisseur Astrid van der Ende en de redactieleden Henri en Annemiek overleggen welke informatie uit deze opname moet komen. Als iedereen zijn taak weet, is een brul van Astrid om stilte voldoende om alle omstanders het zwijgen op te leggen. Van Pauline krijgt Mercx alle gelegenheid uit te leggen wat Start Bouw voor organisatie is en hoe de mensen kunnen reageren.

Een deel van het gesprek hoeft maar een keer over en dan zit de eerste take voor deze ochtend erop. De boel moet worden ingepakt, vervolgens moeten bij het toekomstige station Parkweg in Schiedam nieuwe opnamen worden gemaakt. Henri: “We zijn een week met een uitzending van 25 minuten bezig. Maar je moet niet vergeten dat we het hele land afstruinen naar leuke draailocaties. Daarnaast vinden voorgesprekken en vergaderingen plaats en dan moet alles nog worden gemonteerd. Ja, ja, televisie is niet eenvoudig.”

Spectaculair

Om het werk van betontimmerman te laten zien, heeft de redactie de aanleg van de Combinatie Benelux Lijn gekozen. “Het is een spectaculair project dat uitnodigt tot het schieten van mooie plaatjes”, geeft Henri als reden.

Ing. L. de Jong, projectleider uitvoering van de Combinatie Benelux Lijn, vindt de aandacht voor de nieuwe Rotterdamse metro- en sneltramlijn ‘wel leuk’. “Ik heb aan de tweede Heinenoordtunnel gewerkt dus ik heb al heel wat televisieploegen over de vloer gehad.”

Tegelijk hoopt De Jong dat er veel respons op het programma zal zijn. “In de combinatie zitten zo’n beetje alle grote gww-bouwers en we kunnen allemaal wel mensen gebruiken.”

Hilariteit

Bij het toekomstige station Parkweg in Schiedam is de hilariteit onder het bouwplaatspersoneel groot als het gevolg de tien meter diepe bouwput afdaalt. “Wij willen ook wel op de film hoor”, wordt er geroepen. De televisieploeg trekt zich er vooralsnog niets van aan.

Jeroen Gebraad trapt zijn zoveelste sigaret van deze ochtend uit. In het toekomstige metrostation is het nu zijn beurt om door Pauline te worden geinterviewd. De 21-jarige Jeroen werkt al vier jaar in de bouw, waarvan de laatste twee jaar als betontimmerman. Sinds anderhalf jaar volgt hij via de SPBN een cursus waarvoor hij na vier weken werken weer een week naar school gaat. “Een ideale combinatie”, noemt Gebraad dit.

Jeroen moet van regisseur Astrid van der Ende een beugel losdraaien, waarna Pauline op hem af stapt. Jeroen is nerveus en het rumoer op de bouwplaats maakt hem niet rustiger. “Kan het even stil zijn”, roept Astrid de verzamelde bouwvakkers toe. “Als het op een bouwplaats stil is, is er een staking”, dient de uitvoerder haar van repliek.

Zijn eigen gsm, die plotseling begint te rinkelen, is er de oorzaak van dat de eindelijk ontstane rust weer wreed wordt verstoord. Het levert hem een boze blik op van de regisseur en een ‘vriendelijk verzoek’ het ding af te zetten.

Gelukkig voor Jeroen verlopen de opnames verder voorspoedig. Hij steekt maar weer eens een sigaret op. Een honderdtal meters verderop moet J. Hus van HBW vertellen over zijn rol als leermeester. Pauline luistert aandachtig. “Je komt zoveel over een beroep te weten, daardoor is het maken van dit programma zo leuk”, zegt zij na afloop.

De takes op de bouwlocaties zitten erop, het circus verplaatst zich naar het informatiecentrum van het miljardenproject bij het station Schiedam. Hier wacht Herman Haverkort die namens de werkgevers het beroep in de bouw zal gaan promoten.

Promotie

Het zonnetje en een aangename temperatuur maken dit tot een niet al te moeilijke opgave. Zelfs de vraag van Pauline of het geen zwaar werk is, wimpelt Haverkort ervaren weg met de opmerking “vroeger misschien wel, maar nu met alle hulpmiddelen niet meer.”

Alsof geen sprake meer is van hoog ziekteverzuim en een forse wao-uitstroom. Mercx: “Het gaat erom dat de branche wordt geportretteerd, en dat doe je natuurlijk op de meest gunstige manier. Want van de mensen die reageren stromen er honderd de civiele bouw in, maar die andere zevenhonderd kan ik ook goed gebruiken. Hoe meer er reageren, hoe liever het mij is.”

Reageer op dit artikel