nieuws

Bestrijding van gladheid op zoab verloopt stroef

bouwbreed

DELFT – De speurtocht naar een effectief strooimiddel voor het bestrijden van gladheid op zeer open asfalt beton, oftewel zoab, blijft stroef verlopen. Het onderzoek duurt voort. Maar volgens ing. R.J. Henny, productgroepleider gladheid bij de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat, is op korte termijn geen doorbraak te verwachten.

Ook de jongste proeven met een soort bindmiddel, dat het natte zoutmengsel stroperiger maakt waardoor het langer werkzaam is op het poreuze fluisterasfalt, blijkt niet de oplossing te zijn. Het middel, een soort maizena, blijkt namelijk zelf ook glad te zijn. Met als gevolg dat het wegdek bij preventief strooien al glad is voordat de ijzel toeslaat.

Daarmee zijn de technische mogelijkheden om gladheid op zoab effectief te bestrijden zo langzamerhand uitgeput, meent Henny. Ook een door DWW belegde brainstormsessie met een groep uitvinders leverde niet het gehoopte ei van Columbus op. De enige mogelijkheid om het probleem echt te verhelpen is het ontwikkelen van een nieuw wegconcept, meldt de productgroepleider. Maar dat zit er, gelet op de grote investeringen die ermee gemoeid zijn, voorlopig niet in.

Reageer op dit artikel