nieuws

Apparaat meet oplosmiddelen in lucht

bouwbreed Premium

Er gloort hoop aan de oplosmiddelenhorizon. Een innovatief bedrijf uit Zutphen, C-it, introduceert een meetapparaat waarmee de hoeveelheid oplosmiddelen in de lucht nauwkeurig kan worden gecontroleerd.

Sinds het OPS ‘Organish Psycho Syndroom’, ofwel de schildersziekte, werd gesignaleerd aan het einde van de jaren tachtig, is er al veel gediscussieerd om het risico voor schilders te beperken. Het binnenschilderwerk wordt inmiddels gedaan met lakken op waterbasis, en ook de timmerindustrie is onlangs overgestapt op watergedragen verf. Alleen in de spuitindustrie wordt slechts voor vijf procent gebruik gemaakt van lakken op waterbasis.

Check-it richt zich dan ook vooral op die sector. Autoschadeherstelbedrijven moeten namelijk op last van de Arbodiensten regelmatig (dure) onderzoeken laten uitvoeren naar de aanwezigheid van oplosmiddelen. Met het nieuwe apparaat van C-it, de ‘Check-it’ zouden die onderzoeken overbodig worden. De Check-it werkt als een soort ingenieuze kanariepiet. Die vogel viel in mijnschachten van zijn stokje als er te veel koolmonoxide aanwezig was.

Zeer nauwkeurig

Het apparaat wordt bevestigd in de ruimte waar gewerkt wordt. Het meet continu en zeer nauwkeurig tot een ppm (ter vergelijk: de maximaal aanvaardbare concentratie ligt tussen de vijftig en de tweehonderd ppm). De meetgegevens worden dagelijks via een modem verstuurd naar de registratiekamer (de ‘cockpit’) bij C-it in Zutphen. Daar worden de gegevens opgeslagen in een database, waardoor er over vele jaren een overzicht wordt opgebouwd. Ook worden de gegevens geanalyseerd en gerapporteerd aan de klant.

In het meetkastje kan ook een alarmfunctie worden ingebouwd. Als waarden worden gemeten die de normen overschrijden, belt de Check-it met de cockpit in Zutphen. Er wordt daar vervolgens automatisch een analyse gemaakt, waarna medewerkers van C-it contact opnemen met de klant.

Voor meer informatie:

C-it, telefoon (0575) 585250, www.c-it.nl.

Reageer op dit artikel