nieuws

Welstand (II)

bouwbreed

Mag dadelijk alles? Nee. Uw hobbywerk mag de buren niet hinderen. Maar moet het ook mooi zijn? Nee. Ja.

Gaat u er even rustig voor zitten.

Uw frobelwerk hoeft niet meer te voldoen aan ‘redelijke eisen van welstand’. Echter, het mag niet ‘in ernstige mate in strijd zijn met redelijke eisen van welstand’. Achteraf te beoordelen, want het bouwen zelf is vergunningsvrij. De gemeente kan afbraak eisen van ‘buitensporigheden’ die ook voor niet-deskundigen ‘duidelijk kenbaar’ zijn. Voorwaarde is dat er door de gemeenteraad vastgestelde welstandscriteria zijn. Maar toepassing van die regels mag niet betekenen dat uw vergunningsvrije hobbywerk er totaal door onmogelijk wordt. U heeft recht op uw duivenhok.

De gemeente moet dus nauwkeurige regels opstellen. Je hoeft er echter geen acht op te slaan, want niemand toetst ze. Je mag ermee in strijd zijn zelfs, maar niet in ernstige mate. Wie bepaalt dat? Een volksgericht van niet-deskundigen.

Leve de deregulering!

Reageer op dit artikel