nieuws

Vinex voor Geleen geen eenheidsworst Zeer gevarieerd aanbod van woningtypen

bouwbreed Premium

Elke plaats heeft zijn eigen bouwprojecten. In deze rubriek worden de belangrijkste bouwlocaties van een specifieke gemeente belicht. Vandaag Geleen.

Het Limburgse Geleen heeft in het buitengebied tussen de rand van de stad en buurgemeente Sittard een ruime Vinex-locatie gesitueerd. Momenteel zijn alle ogen van bouwend Geleen dan ook op dit gebied gericht. Begin volgend jaar starten Bouwfonds en IBC Vastgoed met de bouw van Vinex-wijk De Haese, met op het programma in totaal 1150 woningen. De bouw duurt tot het jaar 2005.

In samenwerking met de gemeente hebben de twee ontwikkelaars een Beeldkwaliteitsplan opgesteld, waarin vooral duidelijk naar voren komt dat een grote diversiteit aan woningen moet worden ontwikkeld. De wijk moet in feite indruisen tegen alle kritiek op Vinex-locaties en hun eenzijdigheid.

“De Haese zal zeker geen eenheidsworst worden zoals andere Vinex-wijken”, reageert een woordvoerster van de gemeente. Ook voorlichter I. van Duinkerken van Koninklijke IBC Vastgoed benadrukt de grote verscheidenheid van de woningen. “We hebben het hier over patio- en stadswoningen, appartementen, villa’s, pleinwoningen en vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen. Van alles wat eigenlijk.”

Ondanks het feit dat er nog geen enkele paal in de grond staat, is er al veel aandacht voor de nieuwe woningen bij de inwoners van Geleen.

Het Vinex-gebied wordt opgedeeld in twee wijken met daartussen een groot groen park. Daarbij wordt gedacht aan een nieuw ziekenhuis, een grote bioscoop en sportvelden in De Haese. Geleen ziet de Vinex-wijk als een geschenk, niet als een pukkel. “Er staat een boel te gebeuren in Geleen”, aldus een gemeentevoorlichter.

Dennis de Vogt

Reageer op dit artikel