nieuws

Tijdens de verbouwing gaat de verkoop door. Maar hoe?

bouwbreed

Wie kent niet de bordjes bij winkelpanden die verbouwd worden, maar waarvan de eigenaar liever de omzet niet ziet wegvloeien? Een soortgelijk bord staat bij de verbouw van het sociale zekerheidsstelsel. Althans, dat zou moeten. Alleen weet niemand nog hoe de verbouwing eruit gaat zien. Dus of de verkoop doorgaat, is ook nog maar de vraag.

Na de parlementaire enquete over de sociale zekerheid is de politiek nu al zo’n zeven jaar aan het praten over de vraag hoe dat stelsel in elkaar zou moeten zitten. Het is een weerbarstige materie, waar bovendien velen mee te maken hebben.

Na moeizame plannenmakerij leek er enige tijd terug toch op hoofdlijnen licht in de duisternis te komen. Het zal geen verbazing wekken dat marktwerking en concurrentie daarin een rol speelden. Tegelijkertijd vertoonden de hoofdlijnen ook semi-centralistische, of liever gezegd publieke trekjes.

Zo zou er een loket komen voor werk en inkomen. Het kabinet druiste daarmee tegen alle adviezen van deskundigen in. Het betekende immers een forse verbouwing in het sociale zekerheidsgebouw. Vele werkers bij de uitvoeringsinstellingen sociale zekerheid zouden hun stoel moeten inruilen voor eentje bij de Centra voor Werk en Inkomen (CWI).

De eigenlijke uitvoering van de sociale verzekeringen zou wel bij de uitvoeringsinstellingen (uvi’s) blijven. Die mogen dan met elkaar concurreren. Zelfs was het idee dat er nieuwe uvi’s in de markt van de bestaande vijf zouden kunnen treden.

Hoe langer het denken duurt, des te creatiever worden de ideeen, bleek eind vorige week nog weer eens. Maak een uitvoerend bedrijf voor de sociale verzekeringen, luidt de nieuwste vondst.

Zelfs de grootste monopolist had daaraan niet direct durven denken. Het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen lanceerde het idee met de reclameboodschap ‘nog beter, nog efficienter’. Maar het is uiterst dubieus of dat opgaat voor de sociale zekerheid. Een dermate groot apparaat zal nog onmogelijk goed te sturen zijn.

Deze wildgroei aan ideeen en plannen maakt duidelijk dat het mankeert aan politieke besluitvaardigheid. Men heeft kennelijk geen idee waar men heen wil en nog minder zicht op de effecten van welk besluit dan ook.

De nadelige effecten zullen groter worden naarmate de besluitvorming langer op zich laat wachten. Tijdens zo’n verbouwing kan de verkoop onmogelijk goed doorgaan.

Reageer op dit artikel