nieuws

Stukadoor

bouwbreed Premium

Bouwen blijft, ondanks de industrialisatie, mensenwerk. De Rotterdamse fotograaf Ries van Wendel de Joode volgt vanuit de bouwput tot het hoogste punt, de bouw van de Millenniumtoren in Rotterdam. De Bouwcombinatie Weena Toren, bestaande uit Ballast Nedam IGB en Bam Bredero Bouw, levert midden 2000 deze ruim 150 meter hoge toren in het centrum van de Maasstad op.

David Tates (36) van stukadoorsbedrijf Bernissen uit Simonshaven: “Met pleisterspaan, spangmes en schuurklos smeren mijn broer Ben (39) en ik per dag zo’n vijftig tot zestig vierkante meter roodbandgips weg. Door een strakke planning van beneden uit de keet komt dit neer op een etage per week.

Voor dit werk moet je een maat hebben. Door de droogtijden van het gips kunnen we elkaar zo beter aanvullen en opvangen. Dezelfde droogtijden zorgden ervoor dat we nooit langer dan een kwartier pauze kunnen nemen. Lunchen doen we dan ook boven.

Ik doe dit werk al twintig jaar waarvan de laatste vijftien jaar samen met mijn broer.

Door de grootte van dit project is het omslachtig werken, overal gebeurt wel iets. Niet dat grote bouwplaatsen nieuw voor me zijn. Mijn eerste klus was het Babylon in Den Haag.

Zwaar werk? Ach het is een gewenning en vroeger met de kalkmortel was het een stuk zwaarder.

Reageer op dit artikel