nieuws

Proeven met afdichtingsmiddelen in Zweedse probleemtunnel

bouwbreed Premium

HELSINGBORG – De Zweedse railinfrabeheersdienst (Banverket) test in de probleemtunnel in de Hallandsstuwwal ten noorden van Helsingborg nieuwe afdichtingsmiddelen op hun milieuveiligheid.

Een van de middelen is Senad LWC Injection, een in Zweden ontwikkeld product, waarbij cement gemengd met organische zuren en tensides wordt opgebracht. De tensides fungeren als bindmiddel. De cementdeeltjes worden opgespoten in luchtbellen, waardoor het cement gemakkelijker doordringt in de scheuren.

De tests zijn noodzakelijk in verband met een milieuschandaal twee jaar geleden. Toen bleek het afdichtingsmiddel Rhoca Gil weg te lekken, waardoor het grondwater ernstig werd verontreinigd. De proef met de Senadmethode wordt over een lengte van dertig meter uitgevoerd, waarvoor tienton cement wordt gebruikt. Over een jaar wordt bekeken hoe de bouw van de tunnel moet worden voortgezet.

De aanleg van de tien kilometer lange tunnel ligt al stil sinds oktober 1997, toen het grondwaterprobleem zich manifesteerde.

Het openbaar ministerie bereidt een strafrechtelijk proces voor tegen een aantal werknemers van het bouwconcern Skanska en de leverancier van Rhoca Gil.

Reageer op dit artikel