nieuws

Prestatiecontract onderhoud daken geintroduceerd

bouwbreed Premium

zeist – Een contract tussen opdrachtgever en dakdekker gericht op werkprestatie. De Stichting Dakpromotie heeft dit plan aan de dakensector gepresenteerd.

Het prestatiecontract betekent voor de opdrachtgever onder meer kostenbesparing en een gegarandeerde kwaliteit van het werk. Voor de opdrachtnemer zijn een continue, flexibele werkstroom en de mogelijkheid tot innovatie van belang.

Een belangrijk verschil tussen een prestatiecontract en een gewoon onderhoudscontract is dat de laatste alleen op inspanning is gericht. Het prestatiecontract moet leiden tot een optimale prijs/kwaliteitverhouding door het vastleggen van kwaliteit, tijdsduur en kosten. Prestatiecontracten worden al gebruikt bij onder meer schilderwerk en onderhoud van riool en centrale verwarming.

Toekomst

“Wij zien dit duidelijk als een ontwikkeling die toekomst heeft”, zei ir. A. Koedam van de vereniging van woningbouwcorporaties Aedes tijdens de informatiemiddag ‘Droog Presteren’ in Zeist. Koedam ziet het prestatiecontract als een mogelijkheid om zowel opdrachtgever als opdrachtnemer voor een aantal jaren zekerheid te bieden over gericht dakonderhoud.

Ing. C. de Jong van dakbedrijf Consolidated Groep vindt dat de opdrachtgever het onderhoud efficienter en goedkoper kan laten verlopen door taken uit handen te geven. De rol van een technisch beheerder verschuift daarbij van het wachten tot onderhoud nodig is naar continue preventieve controle en eventuele reparatie van de verschillende gebouwdelen.

Award

Op de informatiemiddag is de ‘Dakaward 1999’, een initiatief van de Stichting Dakpromotie voor nieuwbouw- of renovatieprojecten, uitgereikt aan het renovatieproject Dekkenplan Zoetermeer. De jury heeft dit project gekozen vanwege de goed verlopen samenwerking tussen opdrachtgever, dakdekkers en bewoners. Voorts is hier naar de mening van de jury gekozen voor een innovatieve, praktische oplossing, waarmee toch de oorspronkelijke uitstraling, zoals door de architect bedoeld, behouden kon blijven.

Reageer op dit artikel