nieuws

Plezier met echte sneeuw in Biddinghuizen

bouwbreed

biddinghuizen – Sneeuwplezier voor iedereen in Riviera Snow Village, Biddinghuizen. “Doe het in Dronten!”, jubelde burgemeester Gresel van Dronten afgelopen zaterdag tijdens de opening. In de volledig geisoleerde sneeuwhal met skipiste ligt echte sneeuw. De koelinstallatie van de sneeuwhal verwarmt het naastgelegen zwembad.

“Dit is geen skihal, maar een concept voor spelen in de sneeuw voor alle leeftijden”, ging een enthousiaste Gresel verder. In de sneeuwhal zijn een 35 meter lange skihelling onder een hellingshoek van 13 graden en een ‘speelweide’ van 120 vierkante meter ondergebracht.

Het gehele complex omvat behalve de sneeuwhal een evenementenhal, restaurant en zwembad. Het bestaande zwembad is later overdekt. De sneeuwhal en het restaurant, dat op beide attracties uitkijkt, zijn er bijgebouwd.

De volledig geisoleerde sneeuwhal heeft een binnendoosconstructie. “Een frame van stalen spanten is bekleed met isolatieplaten van piepschuim en staal”, lichtte bedrijfsleider Vorenkamp toe. De laag sneeuw, die dertig centimeter dik is, ligt direct op de betonnen vloer. Dak, vloer en wanden zijn alle geisoleerd met piepschuim bekleding.

Koelen

Een koelinstallatie van Basteco houdt de hal op een temperatuur van vijf graden onder het vriespunt. Aan het plafond geplaatste pijpen blazen koude lucht van de ene kant van de hal, over de sneeuw, naar de andere kant waar zij wordt afgezogen. De vloer heeft geen aparte koeling. Isolatie en koeling van de sneeuwlaag moet smelten doen voorkomen.

Vorenkamp: “Het water uit het naastgelegen zwembad stroomt door een warmtewisselaar en neemt zo direct de warmte over van de compressoren voor de koeling van de sneeuwhal.”

De koelingspijpen aan het plafond ontnemen de ruimte voor een conventionele skilift. Een ‘lopende band’ aan de zijkant van de skipiste brengt skiers aan de top.

De echte sneeuw komt uit een koelinstallatie van Polar Snow, onderdeel van Polar Technologies. Air Products levert de vloeibare stikstof voor de koeling van het computergestuurde proces. Om sneeuw te vormen, mengt ingeblazen lucht zich met water in een afgesloten koelruimte en bij vijftien graden onder nul.

“Wat vroeger allemaal met de hand moest, is nu te regelen met een druk op de knop van de black box, of eigenlijk snow box”, vertellen medewerkers van Polar Snow en Air Products.

Zeecontainer

Vijf ton vloeibare stikstof uit de opslagtank is goed voor vier ladingen sneeuw van elk drie kubieke meter. “De koelruimte is gewoon een aangepaste, geisoleerde zeecontainer waarin een lading sneeuw in een uur kan worden gemaakt.” Dit nieuwe concept is al getest in Bangkok en nu voor het eerst in Nederland operationeel.

Tweemaal per week krijgt de ‘speelweide’ een verse lading sneeuw van drie kubieke meter. Na een paar dagen is de sneeuw te gecomprimeerd om mee te spelen, maar wel geschikt om op te skien. De oude lading wordt weggehaald en op de piste uitgereden. De bovenste tien centimeter van de sneeuwlaag wordt niet alleen ververst mar ook regelmatig gefreesd en losgemaakt.

De ervaring in andere skihallen, zoals Snowworld Zoetermeer, leert dat het beter is de oorspronkelijke sneeuwlaag na enige jaren te vervangen. Vervuiling door uitlaatgassen van de sneeuwschuiver, in- en uitlopende bezoekers en steeds verder comprimeren van de sneeuwlaag, verslechtert de kwaliteit.

De eerste sneeuwlaag is twee weken geleden gelegd. Zaterdag was een soort testdag, “eventuele problemen moeten de komende weken aan het licht komen.”

Reageer op dit artikel