nieuws

Offshorevloer van Ides geschikt gemaakt voor utiliteitsbouw Vervolg van pagina 1

bouwbreed

amersfoort – De Ides-vloer bestaat uit stalen IPE-profielen waarin U-vormige cassettes van 1,25 mm dik staalplaat worden geschoven. Dwars daarop komen damwandprofielplaten, die aan de bovenkant worden volgestort met anhydriet. Rubberstrips tussen de profielplaten en cassettes zorgen voor de nodige geluidsisolatie.

Rockwoolplaten op de bodem van de cassettes nemen de brandwerende functie voor hun rekening. Ze zijn ingeseald, om te voorkomen dat er vezels in de luchtverversingsinstallatie terecht komen. De lucht circuleert namelijk vrijelijk in de ruimtes boven de rockwool. Ook leidingen voor water, verwarming, communicatie en elektriciteit lopen daar doorheen.

De vloer is gebaseerd op een vloer die plaatwerkfabriek Van Dam uit Ridderkerk eerder toepaste binnen de offshore. Vooral de brandwerende functie is toen uitvoerig beproefd. Samen met Cepezed en Hoogovens, dat tegenwoordig door het leven gaat als Corus, is die vloer geschikt gemaakt voor de utiliteitsbouw op het land.

De Ides-vloer is niet het enige initiatief op het gebied van geintegreerde vloeren. Tegenover de stand van Hoogovens op de Staalbouwdag stond Prefab Limburg met een concurrerende vloer: de Infra+. Die is sinds begin 1997 op de markt en lijkt dezelfde voordelen te bieden als zijn nieuwbakken collega.

Het materiaalgebruik van de Infra+ vloer is echter nogal opmerkelijk. Aan stalen IPE-profielen hangt een zeven centimeter dikke betonnen plaat. Het beton wordt dus op trek belast en het staal op druk. Op de stalen profielen komen houten regels, waarop weer houten platen komen.

Niet van de partij in Amersfoort was de Slimdek-vloer, van British Steel, dat sinds kort samen met Hoogovens onder de naam Corus opereert.

Ervaring

Cepezed heeft inmiddels met alle drie de vloeren ervaring. De Slimdek werd in Berlijn toegepast, de Infra+ verwerkten ze in een recent project voor DSM in Geleen en de Idesvloer dus in hun eigen pand.

Van al die vloeren geeft het architectenbureau volgens Michiel Cohen van Cepezed verreweg de voorkeur aan de Ides. De Infra+ vloer bleek namelijk tijdens de bouw niet beloopbaar. Dat leverde praktische problemen op. Ook levert het volgens Cohen geen mooi plafond op en is extra afwerking nodig. Op de leidingdoorvoer valt volgens de architect ook nog wel wat aan te merken en het is lastig om aan de vloer schijfwerking te ontlenen.

Nadeel

Bij de Slimdek is het nadeel volgens Cohen, dat je lastig leidingen kunt doorvoeren dwars op de golf van de staalplaat. Tijdens de uitvoering in Berlijn heeft Cepezed er uiteindelijk toch maar een verlaagd plafond onder gehangen.

De Ides-vloer is volgens Cohen uiteindelijk het lichtst en het makkelijkst verwerkbaar. En als je de berekeningen erop loslaat ook het voordeligst. Ook al zal de prijs van zo’n 250 gulden per vierkante meter menig bouwer acherover doen slaan.

Heeft Cepezed soms belangen en verdient het wellicht aan elke verkochte vloer? “Nee, we krijgen geen royalties”, beweert Cohen stellig. “Net zo goed als we die niet krijgen over de sandwichpanelen die we jaren terug ontwikkelden en die je nu overal tegenkomt. Het is ons vak om producten te ontwikkelen, maar wat er daarna mee gebeurt, is niet ons pakkie-an.”

Reageer op dit artikel