nieuws

Mobiele installatie versnippert banden

bouwbreed Premium

drunen – Bandenfabrikant Michelin heeft samen met zijn partner CVPU (Collecte et Valorisation des Pneus Usages – Inzameling en Hergebruik van Versleten Banden) een mobiele installatie ontwikkeld om ook grote versleten banden te kunnen versnipperen. Als de machine op volle toeren draait, kan hij vijf ton per uur aan.

Verwerking en afvoer van versleten banden loont. De calorische waarde van een band is namelijk vrijwel gelijk aan die van steenkool of olie. Daarom zijn de banden vaak een alternatieve energiebron, bijvoorbeeld in de cementindustrie.

Vanwege de omvang van banden in de gww-sector is transport duur. De nieuwe mobiele kraker van Michelin en CVPU kan nu echter de banden direct versnipperen bij de eigenaar in stukken van ongeveer vijftig kilogram. Zulke stukken zijn gemakkelijker naar reeds bestaande verwerkingsinstallaties te vervoeren.

Michelin heeft een techniek voor loopvlakvernieuwing ontwikkeld om dit formaat banden een tweede en soms derde kans te geven. Als het karkas in orde is, kunnen deze banden van een nieuw loopvlak worden voorzien.

De bandenkraker hakt grote banden in hapklare brokken.

Reageer op dit artikel