nieuws

‘Knuffelen’ beton maakt twee keer per dag storten mogelijk

bouwbreed Premium

rijswijk – Kinderen knuffelen met zachte speelgoedbeesten, maar aannemers knuffelen beton. Ze verwarmen de bekisting, waardoor de betonmortel sneller en beter hydrateert. “We kunnen na vierenhalf uur al ontkisten, dat betekent dus twee keer per dag storten”, aldus Jan de Goede, medewerker Kwaliteitsadvisering van HBG Engineering.

De ‘knuffelkist’ is een vervolg op de koelkist, waarbij het beton wordt gekoeld om een ongelijke verharding en daardoor scheurvorming te voorkomen.

De koelkist wordt vooral toegepast bij grote, massieve constructies. Daarbij moet de warmteontwikkeling in de hand worden gehouden. In plaats van leidingen met koelwater in het beton op te nemen, kwamen medewerkers van de Hollandsche Beton- en Waterbouw (HBW) op het idee om de kist zelf te koelen en te isoleren.

De afdeling West van HBG Woningbouw heeft een vergelijkbare kist toegepast, maar dan met warm water afkomstig van een cv-installatie in een minicontainer, die schertsend de ‘knuffelkeet’ wordt genoemd.

Meetprogramma

Het systeem is onder andere toegepast bij de uitvoering van de wanden van de zolderverdieping van 58 woningen op de bouwplaats Ypenburg in Rijswijk. De knuffelkist is ook met wat kleine wijzigingen gebruikt bij een woningbouwproject in Zoetermeer. Het betonmengsel werd enigszins aangepast.

Uiteraard is een uitgebreid meetprogramma op de ‘knuffelkist’ losgelaten. “We zijn de gegevens aan het verwerken. Het blijkt, dat we na vierenhalf uur kunnen ontkisten. We kunnen de bekisting dezelfde dag nog klaarzetten voor de stort van de volgende morgen.”

“Een volgende stap”, geeft hij aan, “is op dezelfde dag met dezelfde kist een tweede keer te storten. Ik zie grote mogelijkheden voor de knuffelkist”, aldus De Goede.

De proeven met de knuffelkist passen in het ‘half-time’ project van TNO Bouw en HBG. Het doel daarvan is, de tijd die nodig is voor de uitvoering van bouwprojecten te halveren. De warmtebehandeling van beton draagt hieraan bij.

De knuffelkist is slechts een van de mogelijkheden om de verharding te versnellen.

Beton stomen is een bekende methode uit de prefab-industrie. Ook worden elementen wel in een verwarmde kamer geplaatst met een zeer hoge relatieve vochtigheid.

Ervaring

In de gietbouw komt infraroodverwarming voor. Soms wordt van hete lucht gebruik gemaakt.

In alle gevallen geldt, dat de ervaring leert of het beton goed uit de bekisting komt. Er zijn wel regels, maar de praktijk zal moeten uitwijzen of de knuffelkist een succes wordt.

Reageer op dit artikel