nieuws

Apeldoorn kan verhuizingen oostwaarts niet aan

bouwbreed

apeldoorn – Vanuit de Randstad vertrekken steeds meer bedrijven richting Utrecht/Amersfoort. Bedrijven daar willen op hun beurt ook oostwaarts: richting Apeldoorn. Daar zijn echter nauwelijks bedrijventerreinen voorradig.

In Deventer zijn wel bedrijventerreinen, maar de trek gaat in kleine stapjes: niet iedereen waagt in een keer de ‘IJsselsprong’. Transport- en logistieke bedrijven zetten de trend in, nu volgen dienstverleners in de IT-sector, valt te beluisteren bij de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij. CMG heeft er al dependances gevestigd.

Door gebrek aan bedrijventerreinen profiteert Apeldoorn onvoldoende van deze ontwikkeling. Van de plannen voor de ooit bedachte industrieterreinen Grote Kar of Kleine Kar is al lang niets meer vernomen. Secretaris S. Kleve van de Kamer van Koophandel noemt de situatie ‘dramatisch’.

Ook Randstedelijke particulieren kiezen de weg naar het oosten, weet een regionale makelaar. Opmerkelijk is dat nieuwbouw deze groep niet interesseert: de voorkeur gaat uit naar ‘klassieke’ huizen in even klassieke villawijken. “Deze mensen zijn vijf dagen gestressed en willen dan een paar dagen rust”, verklaart een makelaar. Ook vanuit het Gooi zou een oostwaartse trend merkbaar zijn. Epe en Brummen bijvoorbeeld zijn dan nog ‘bereikbare’ steden. De prijzen liggen er ook iets lager dan vijf ton waarvoor de Randstedeling in Apeldoorn niet terugdeinst.

Prijsstijgingen

De Apeldoornse gemeentevoorlichter Scholten spreekt van prijsstijgingen van twintig procent. Bedrijven volgen de trend die de werknemers hebben ingezet. Dat er geen vestigingsmogelijkheden zijn ontkent hij, “maar we zitten in een spanningsveld, we raken in trek.”

Een ontwikkeling die soelaas moet bieden is de ECO-Factorij, een bedrijventerrein met strenge normen ten aanzien van milieuhygiene. “Het zijn de hoogste normen van Nederland.” Het bestemmingsplan ligt al bij de provincie.

Reageer op dit artikel