nieuws

Aannemers in Belgie dringen aan op actieplan zwartwerk

bouwbreed

brussel – De Nationale Confederatie voor het Bouwbedrijf (NCB), de Belgische aannemersbond, dringt er op aan dat de federale paarsgroene regering een actieplan tegen het wijd verbreide zwartwerk in Belgie uitwerkt.

De NCB raamt de omvang van het zwartwerk, dat overal in de sector aanwezig is maar vooral in de renovatie welig tiert, op 5,5 tot 7 miljard gulden per jaar. Het zwartwerk zou bovendien almaar toenemen, meent de NCB.

Volgens een recente studie zou het percentage zwartwerk in Belgie tussen 1970 en 1999 gestegen zijn van 11 naar 22,6 procent. Belgie ‘presteert’ op dat gebied dus ongeveer zoals Italie, Spanje en Griekenland. In de Belgische bouw zou het zwartwerk zelfs 25 procent bedragen van de totale bouwactiviteiten.

Dat het zwartwerk vooral in de renovatie van woningen floreert, heeft volgens NCB-directeur H. Vanmeerbeeck te maken met het feit dat de prijzen voor bouwgrond in Vlaanderen de laatste jaren duizelingwekkend zijn gestegen. Steeds meer Vlaamse gezinnen kunnen een nieuwbouwwoning met dure grond niet meer betalen en kopen een bestaande, goedkopere woning die gerenoveerd moet worden.

Andere belangrijke oorzaken voor het zwartwerk zijn de zeer hoge loonlasten voor de werkgevers, die tot de hoogste in Europa behoren. Ook de btw in de Belgische bouw (21 procent), een van de hoogste percentages in Europa, werkt zwartwerk in de hand. Verder zijn er veel 55-plussers die buiten het normale arbeidscircuit vallen en derhalve zwart gaan werken.

De NCB wil dat de federale regering de btw verlaagt van 21 naar 6 procent en dat ze eveneens de loonlasten verlaagt. Ze vraagt ook om de afschaffing van de btw-vrijstelling voor kleine ondernemers, omdat de grote bouwbedrijven daardoor zouden worden benadeeld.

Dienstencheque

Volgens de NCB heeft de zogeheten dienstencheque voor schilder- en behangwerken wel zijn nut bewezen tegen het zwartwerk. Met deze cheque kan de opdrachtgever de kosten van het werk gedeeltelijk van de belasting aftrekken. In augustus bleek het overheidspotje daarvoor leeg te zijn. Minister van arbeid Onkelinx bestudeert momenteel de mogelijkheid dit instrument tegen het zwartwerk nieuw leven in te blazen en verder uit te breiden.

Reageer op dit artikel