nieuws

Vluchtelingen massaal

bouwbreed Premium

in Noorden gehuisvest

‘Groningen en Friesland hebben voldoende ruimte voor duizenden asielzoekers’

Mario Silvester

rijswijk – In Groningen en Friesland worden vier nieuwe asielzoekerscentra gebouwd. Ze bieden plaats aan 1600 asielzoekers. Daarnaast krijgen Zuid-Holland en Gelderland elk plaats voor vierhonderd vluchtelingen. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft opdracht gegeven voor de bouw.

Bewoners van de betrokken gemeenten hebben inmiddels massaal bezwaarschriften ingediend tegen de plannen.

“De centra worden vooral in het Noorden gebouwd omdat daar voldoende ruimte is”, zegt woordvoerder L. de Wolff van Architectenbureau Hurenkamp, die de zes onderkomens heeft ontworpen. Het COA bevestigt dat in het Noorden meer plek is voor de opvang van vluchtelingen dan elders in het land, maar ontkent dat het de bedoeling is de vluchtelingen massaal te concentreren in de noordelijke provincies.

“In Groningen is meer ruimte dan in bijvoorbeeld de provincies Zuid-Holland of Zeeland. Zuid-Holland is vol gebouwd en in Zeeland zijn wel natuurgebieden, maar daar krijgen we uiteraard geen toestemming om asielzoekerscentra te bouwen”, verklaart woordvoerder Werner van de Bastelaar. “Dat neemt niet weg dat we met alle provincies overleggen over de vestiging van asielzoekerscentra. Zo brengt Noord-Brabant momenteel in kaart welke gemeenten opvangcentra kunnen herbergen.”

Concrete plannen voor de bouw van noodwoningen voor vluchtelingen buiten de reeds genoemde plaatsen kan hij echter niet noemen. “Er worden overal nieuwe asielzoekerscentra gebouwd”, luidt zijn commentaar.

Bouwplannen

Ook L. Wolff van architectenbureau Hurenkamp blijft het antwoord schuldig op de vraag waar nog meer opvang komt voor vluchtelingen. “De bouwplannen stromen druppelsgewijs binnen. Of en waar ze worden gebouwd, hangt af van welke gemeenten er voor openstaan en hoeveel bezwaarschriften er worden ingediend.”

De inwoners van de betrokken gemeenten zijn niet blij met de komst van de vluchtelingen. In Ulrum klagen ze, omdat er op een inwonertal van 1750 ruim vierhonderd asielzoekers bijkomen. “Niet iedereen staat te juichen bij de komst van het asielzoekerscentrum”, bevestigt een woordvoerder van Stadskanaal. Hetzelfde geldt voor Bergum. In Uithuizen, waar het centrum wordt gebouwd op een locatie waar vooral dure huizen komen, heeft de helft van de bewoners een bezwaarschrift ingediend. In Gorinchem en Culemborg moet de bezwaarschriftenprocedure nog beginnen.

Op pagina 3: Gelderse gemeenten mogen extra bouwen voor asielzoekers.

Reageer op dit artikel