nieuws

Systeembouwer weet nu alles van skaten Fabrikant spint garen bij huidige skatetrend

bouwbreed

de cocksdorp – Systeembouw Meyert Boon uit De Cocksdorp op Texel begint steeds meer naam te maken als fabrikant van betonnen skatebanen. Zo leverde het bedrijf onlangs de elementen op van een skatebaan op het Raadhuisplein in Hoofddorp van 20 x 25 meter. Insiders noemen deze baan al ‘de mooiste skatebaan van Nederland’.

In het Griftpark in Utrecht is afgelopen zaterdag een skatebaan van het Texelse bedrijf officieel geopend. Een volgende order in Amsterdam is bijna rond. Meyert Boon lijkt garen te spinnen bij de huidige skatetrend in Nederland.

Meyert Boon is van origine een aannemersbedrijf, dat inmiddels 37 jaar bestaat. Directeur Meyert Boon: “We hebben ook een eigen betonfabriekje met een bepaalde systeembouw, die grotendeels is aangepast op de Texelse markt. Van grootschalige systeembouw is op het eiland geen sprake. Daarom leggen wij ons toe op kleinere systeembouw-projecten, bijvoorbeeld betonnen prefab-kelderelementen voor bedrijven en elementen voor aardappelbewaarplaatsen en veestallen.”

Min of meer bij toeval rolde de onderneming in de bouw van betonnen skatebanen. “Van de gemeente Texel kregen we enkele jaren geleden opdracht een skatebaantje van beton te maken in Den Burg. Het ging om een zogenaamde half pipe, een oplopende halve buis. Na de oplevering kwam landelijk keurmeester Elger Blitz de baan beoordelen of deze voldeed aan de veiligheidseisen. Hij toonde zich erg verrast dat wij de rondingen in de betonelementen van de skatebaan zo goed hadden gemaakt. Een mal die je over twee kanten rond kunt maken is heel specialistisch werk. Daar is vakmanschap voor nodig”, zegt Boon niet zonder trots.

Botvieren

“Blitz is zelf ook een enthousiast skater en ontwerpt banen op dat gebied. Op zijn advies kregen we van de gemeente Hoofddorp de order voor de betonnen skatebaan daar. Dat was natuurlijk een schitterende klus voor ons. Blitz maakte het bestek en het ontwerp en wij fabriceerden tachtig betonnen elementen. De baan meet 20 bij 25 meter en heeft veel ronde vormen en verschillende afsprongniveaus. Skateboarders en inlineskaters kunnen hun lusten er volop op botvieren”, lacht Boon.

De 66-jarige directeur is erg te spreken over het feit dat Hoofddorp de skatebaan in het centrum op het Raadhuisplein heeft laten bouwen. “Veel gemeenten stoppen de skatebanen weg in parkjes achteraf. Maar een centrale locatie zoals Hoofddorp die heeft gekozen, is voor de jeugd veel aantrekkelijker. Bovendien trekken ze zo meer toeschouwers. Ik vind dat Blitz een erg mooie skatebaan heeft ontworpen. Omdat hijzelf een enthousiast skater is, wist hij precies wat voor elementen zo’n baan moet bevatten. Je kunt als gemeente wel een gerenommeerd architect inhuren voor het ontwerp van een skatebaan, maar als zo iemand zelf nog nooit op skates of een skateboard heeft gestaan, mist ie gewoon de feeling daarvoor.”

“Voorheen werden skatebanen veelal van staal of kunststof gemaakt” vervolgt Boon, “maar dat bleek niet ideaal, omdat de wieltjes van de skates en skateboards op zo’n ondergrond nogal lawaai maken. Omwonenden zijn daar vaak allesbehalve blij mee. Verder bleken veel banen bij warm weer uit te zetten, waardoor ze niet meer mooi vlak waren en gevaar opleverden voor de skaters. Bij betonnen banen heb deze problemen niet. Daarom gaan nu steeds meer gemeenten over op betonnen skatebanen.”

Mallen

Het Texelse systeembouwbedrijf doet er gemiddeld drie maanden over om alle betonelementen van een complete skatebaan te produceren. “Voor ons zit verreweg de meeste tijd in het maken van de mallen. Vanwege de vele rondingen vraagt dat werk om een hoge graad van vakmanschap. Als je de betonelementen later tot een geheel monteert, moeten ze immers vloeiend in elkaar overlopen. Anders krijg je lelijke valpartijen. Vervolgens gaan de elementen per truck op de veerboot naar het vasteland. De montage laten we altijd over aan andere bedrijven. Zo heeft aannemersbedrijf Cornelisse uit Haarlem de baan in Hoofddorp gemonteerd”, zegt Boon.

Recentelijk fabriceerde Systeembouw Meyert Boon de betonnen elementen voor de skatebaan in het Griftpark. Deze – eveneens door Blitz ontworpen – baan lijkt sterk op die in Hoofddorp. Boon kon dus voor beide dezelfde mallen gebruiken. “We hopen dat de markt voor skatebanen de komende jaren nog verder zal groeien”, zegt Boon.

Units

Het fabriceren van elementen voor betonnen skatebanen is slechts een van de vele bouwactiviteiten van Meyert Boon. Een ander, goed lopend specialisme van het Texelse bedrijf is de fabricage van betonnen sanitaire units voor privegebruik.

Sinds acht jaar heeft het bedrijf daar veel succes mee op campings in binnen- en buitenland. “Sanitaire units op kampeerterreinen zijn meestal saaie, grote, rechte blokken beton met een plat dak. Ons bedrijf heeft expres veel aandacht geschonken aan de vormgeving en gekozen voor kleine sanitaire units met een zeskantig oppervlak en een puntdakje. Daardoor lijkt het gebouwtje al kleiner dan het is en valt het minder op in het landschap”, stelt Boon.

“In onze dubbel uitgevoerde unit zitten een wc, een douche en een kleine wasgelegenheid. Op campings worden ze tussen twee kampeereenheden geplaatst, zodat ze elk aan een kant prive kunnen worden gebruikt. Er staan inmiddels vijftig van deze units op campings op Texel, ruim zestig aan de Oostzee, 85 in Sint Maartenszee, vier in Zeeland, vier in Belgie en binnenkort ook enkele in Hindeloopen. Ook daarmee blijven we ons onderscheiden als systeembouwer.”

De skatebaan in Hoofddorp op het Raadhuisplein meet 20 x 25 meter. Foto: Dijkstra

Reageer op dit artikel