nieuws

Stadhuis goedkoper door vloer met kunststof ballen

bouwbreed

eindhoven – Het stadhuis van Den Haag was goedkoper geweest als het was uitgevoerd met BubbleDeck-vloeren (kunststof ballen tussen de boven- en onderwapening). Dat is de uitkomst van het afstudeeronderzoek van Patrick Bauwens, student bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Bauwens ontving gisteren de ingenieursbul voor zijn onderzoek van de BubbleDeck-vloer. “Ik heb het stadhuis in Den Haag als voorbeeld genomen. Het heeft nu voorgespannen monoliete vloeren, met een overspanning van 7,20 meter en een dikte van 240 millimeter. Bij een overspanning van 9,60 meter zou de BubbleDeck-vloer, zonder voorspanning, 285 millimeter dik geweest zijn. Ik heb ook de invloed op de rest van de constructie, kolommen en fundering, meegenomen. Het stadhuis zou bij toepassing van BubbleDeck-vloeren goedkoper zijn geweest.”

De BubbleDeck-vloer is een uitvinding van de Deense ingenieur Jírgen Brenning. Hij kwam op het idee om kunststof ballen, gevuld met lucht, tussen de boven- en onderwapening van massieve betonvloeren aan te brengen. Voor de sterkte, stijfheid en stabiliteit van de constructie hoeft daar geen materiaal te zitten. Kanaalplaatvloeren, met hun luchtkanalen in het beton, kennen hetzelfde principe.

Rendabel

“Grote overspanningen met de BubbleDeck vloer kosten ongeveer evenveel als een massieve vloer”, stelt Bauwens. “Bij kleinere overspanningen zijn de kosten lager. Het materiaalgebruik is minder, dus ook het gewicht. Dat heeft positieve gevolgen voor de kolommen en de fundering. Het BubbleDeck-systeem is daardoor zeer rendabel ten opzichte van andere massieve vloeren en waarschijnlijk ook ten opzichte van de kanaalplaat. Daarbij speelt een rol dat de BubbleDeck-vloer constructief in meerdere richtingen kan overspannen. De voordelen komen het beste tot hun recht als dit bij het constructief ontwerp wordt meegenomen. De besparing op het gewicht van de constructie kan oplopen tot vijftig procent.”

Bauwens verwacht veel van de vloer met kunststof ballen, vooral in Nederland. “Vanwege het milieu. De vloer vraagt vijftig procent minder materiaal. En de bollen hechten niet aan het beton, ze zijn al van gerecycled materiaal en kunnen na de sloop eenvoudig worden hergebruikt.” BubbleDeck-vloeren blijken in de praktijk een veel grotere dwarskracht te kunnen opnemen dan volgens de theorie. Hoewel de kunststof bollen niet aan het beton hechten, lijkt het erop dat zij wel als een soort wapening meewerken. “De bollen zijn aan alle kanten ingesloten in het beton. Men denkt, dat zij daarom werken als een bol met alzijdige druk. Dat zou de verklaring kunnen zijn voor de afwijking van de theorie”, aldus Bauwens.

Onder regie van prof. ir. Cees Kleinman worden proeven gedaan in het laboratorium van de Technische Universiteit Eindhoven. “We voeren in opdracht van de CUR proeven uit ter bepaling van de dwarskracht- en ponscapaciteit. De positieve resultaten werpen bestaande theorieen omver. Dit moet leiden tot aanvullende technische regelgeving”, aldus Kleinman. Ook aan de Technische Universiteit Delft wordt het vloertype bestudeerd, ondere meer voor wat betreft het gedrag bij brand.

Jírgen Breuning is eigenaar van de vinding. Op ‘www.bubbledeck.

com’ waarschuwt Breuning voor het overtreden van het patent. Hij is bevreesd voor misbruik van het idee. De uitvinding is sterk in opmars. “Dat is vooral te danken aan het succes in Nederland. De toepassing in de Millenniumtoren in Rotterdam heeft een enorm positieve uitstraling”, aldus Robert Plug, directeur van BubbleDeck Nederland en Belgie. Inmiddels zijn er vertegenwoordigingen voor de VS en Canada, Korea en Japan.

In Nederland worden breedplaatvloeren met kunststof ballen geproduceerd door Dycore Verwo Systems in Breda. Zij worden op het werk onderstempeld, voorzien van leidingen en daarna afgestort. Op die manier zijn reeds zeven projecten met BubbleDeck-vloeren uitgevoerd. Tientallen werken zijn in voorbereiding.

‘Vijftig procent minder materiaal’ materiaal

Reageer op dit artikel