nieuws

Secuur Nederlands heikarwei voor woningen van rond dertig miljoen

bouwbreed

londen – Niet eerder had de firma Lankelma uit Zuidoostbeemster een heikarwei in de duurste bouwgrond van Europa. In hartje Londen, midden in de exclusieve wijk Kensington, schuin tegenover Harrods (’s werelds sjiekste warenhuis) worden ruim driehonderd Casing-draaipalen in de grond gedreven voor twee miljoenenwoningen.

Het is een klus tussen god en mammon, want een van de beide huizen komt in het voormalige achterschip van de St. Saviourkerk. De muren van dit historische monument moeten overeind blijven en de parochiekerk gaat straks ook weer open, zij het met een verkleind interieur.

Beide luxewoningen in Walton Street meten 1000 en 800 kubieke meter en zijn al verkocht voor respectievelijk 35 en 28 miljoen gulden. Voor dat bedrag hebben de toekomstige bewoners geen tuin of balkon, maar wel een zwembad in de kelder.

Algemeen directeur Gerard Lankelma weet dat elke centimeter gewonnen woonruimte in Kensington vele tienduizenden guldens waard is voor hoofdaannemer Dove. Hij moet dus zo dicht mogelijk langs de broze kerkmuren heien, maar mag daarbij absoluut geen trillingen veroorzaken. Dat is moeilijk in harde klei en gravel.

Monitoren

Rond de bouwplaats zijn vele meetbouten aangebracht. Vele malen per dag wordt het werk gemonitord op eventuele verzakkingen bij de kerk, een historisch monument. Tot nu toe verloopt alles naar wens. “Engelse machines hebben vermogen om een heiblok van pakweg 750 kilo te mannen. Wij heien met een blok van 1500 kilo. Daar komt bij dat onze machine kleiner is dan de Engelse. We kunnen veel effectiever slaan en dus tijd winnen”, zegt Lankelma.

In Nederland werkte zijn bedrijf aan de fundering van onder meer de Dam en het Leidse Museum van Volkenkunde. Maar de Londense locatie is toch wel bijzonder, meent Lankelma. De huizenprijzen in Kensington, zegt Lankelma, “zijn vergelijkbaar met die van Nederland, maar dan wel in het kwadraat”.

Eerder dit jaar verkocht Sir Evelyn de Rothschild, voorzitter van de Raad van Bestuur van de gelijknamige familiebank, zijn flatje in het Londense Chesham Place voor een lieve 49 miljoen gulden. En de verwachting is zelfs dat de prijzen in deze wijk komend jaar met nog eens eenderde zullen stijgen.

Koopje

Eric Zon, directeur van Lankelma, lacht om dit soort bedragen. “Dat huisje dat wij hier doen is dus een koopje”, grapt hij. Londen is volgens hem ‘ideaal’ voor gespecialiseerd, trillingsvrij heiwerk. En de prijs van het pond sterling geeft Nederlandse expertise momenteel een extra streepje voor bij grote projecten. “Veel oude panden moeten worden onderheid voor luxueuze renovaties. Sonderen, advies maken en dan heien, dat zien we wel zitten.”

Rond de St. Saviourkerk moest de toplaag worden voorgeboord. De heipalen worden niet alleen gebruikt om nieuwe fundering te dragen, maar moeten tevens dienst doen als een soort stalen afscheidingswand. Deze wand moet de naastliggende grond tegenhouden tijdens de ontgraving van de kelder waarin het zwembad wordt gebouwd.

Ed Asscheman leidt het heiwerk ter plaatse. Werken op deze weeldelocatie is hij nu wel gewend. “Als je tien Rollsen hebt gezien heb je ze allemaal gezien”, zegt hij laconiek. “Ik ging eens aan de overkant, bij Harrods, kijken toen net een sjeik en zijn gevolg inkopen deed. Dat is wel een spektakel. Koffie drinken bij Harrods kun je beter niet doen. Kost een vermogen. Koffie is trouwens niet lekker in Londen.”

In verband met de aangrenzende St. Saviourkerk

mogen zich tijdens het heien absoluut geen trillingen voordoen.

Reageer op dit artikel