nieuws

Ruziende Gelderse corporaties maken ministerie het leven zuur

bouwbreed

zetten – Het ministerie van VROM gooit naar alle waarschijnlijkheid de handdoek in de ring bij de fusie tussen de woningbouwcorporaties in Heteren, Dodewaard en Valburg. Volgens een woordvoerder van het ministerie “kun je partijen een fusie niet door de strot duwen”.

Het ministerie greep vorig jaar in bij de stichting Hedova – het werkapparaat van de drie corporaties – nadat was gebleken dat de Betuwse corporaties zich te buiten waren gegaan aan risicovolle projectontwikkeling. Ook moest er volgens het ministerie een einde komen aan de problemen met de financiele administratie en de verziekte bestuurlijke verhoudingen.

Er werd een bewindvoerder aangesteld die als opdracht kreeg de voorgenomen fusie tussen de drie corporaties naar voren te halen en daarmee ook een eind te maken aan de bestuurlijke en financiele problemen. Een jaar later blijkt dat interne ruzies en een competentiestrijd tussen de bewindvoerder en de zittende interimmanager het ministerie machteloos hebben gemaakt.

Zonder te dreigen met een aanwijzing of intrekking zal het ministerie deze week naar alle waarschijnlijkheid haar bemoeienis met de fusie staken. Het ministerie is niet bereid zware juridische middelen in te zetten om “partijen die toch niet meer willen” tot een fusie te dwingen.

Vooral staatssecretaris Remkes moet het bij de betrokken corporaties en hun interimmanager ontgelden. W. Wenselaar, voorzitter van de Valburgse poot: “De bemoeienis van de staatssecretaris heeft tot een regelrechte ramp geleid. Nu is hij verantwoordelijk.”

Ook bewindvoerder Fleury vindt dat de staatssecretaris ‘zijn tanden had moeten laten zien’. “Het intrekken van een toelating is niet makkelijk te realiseren, maar hij durft zelfs een aanwijzing niet aan.”

Op pagina 3:

‘Staatssecretaris Remkes heeft zich te slap opgesteld’.

Reageer op dit artikel