nieuws

Nijmegen heeft grootste Frankische grafveld

bouwbreed

nijmegen – Met naar schatting vier- tot vijfduizend graven binnen de stadsgrenzen kent Nijmegen het grootste Frankische grafveld van West-Europa.

Die conclusie trekt de Nijmeegse stadsarcheoloog J. Thijssen op basis van een plotselinge vondst van enkele honderden laat-Romeinse graven uit het begin van de zesde eeuw.

De graven zijn ontdekt bij sloop- en bouwwerkzaamheden voor het nieuwe winkelcentrum Marienburg in de binnenstad.

Een schedel met bewerkte stukjes barnsteen in de oogkassen, stukjes goudbrokaat, ijzeren bijlen, lanspunten, een zwaard en een halve meter lange speerpunt vormen de belangrijkste vondsten van de afgelopen weken. Laat-Romeinse graven zijn vaak spectaculair door de zogenoemde ‘bijgiften’, voorwerpen die met de doden in het graf werden meegegeven. Op basis van die bijgiften zijn de graven nauwkeurig te dateren.

“De speerpunt van 56 centimeter is de grootste ooit in het Rijnland gevonden”, weet Thijssen.

Het meest opzienbarend is echter dat de graven stammen uit de zesde eeuw. Dat sluit aan bij eerdere opgravingen, waarbij in totaal al vijftienhonderd graven zijn gevonden.

“Die graven zijn ouder. Met de nieuwe vondst is de continuiteit van het grafveld tot in de zesde eeuw aangetoond,” vertelt de stadsarcheoloog.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels