nieuws

Munitie en Duitse skeletten in Bergsche Maasdijk

bouwbreed

‘De handgranaten, fosforgranaten, vliegtuigbommen en pantsergranaten doen mijn hart sneller kloppen’

sprang-capelle – In het Brabantse Sprang-Capelle, poldergebied bij uitstek, is in de afgelopen weken de laatste rustplaats van een aantal Duitse militairen flink verstoord. Bij de voorbereidende werkzaamheden voor het op Deltahoogte brengen van de dijken in het gebied is het bergingsbedrijf Eerste Maas en Waalse Wegenbouw op veel munitie gestuit. De Bergsche Maasdijk gaf behalve een enorme hoeveelheid bommen en granaten tevens tien Duitse skeletten prijs.

De dijk in het poldergebied waar Eerste Maas en Waalse Wegenbouw (EMWW) sinds begin juni speurt naar explosieven, geeft voor het eerst in 55 jaar zijn geheimen prijs. “De hoeveelheid munitie die we tot nu toe hebben gevonden is enorm. Dat er zo ontzettend veel bommen in de dijk zouden liggen, hadden we nooit verwacht”, vertelt explosievendeskundige en bouwplaatsmanager Arie Kuiten. EMWW is een in explosieven gespecialiseerd bouwbedrijf dat al een aantal jaren onderdeel is van bouwconcern Heijmans. In opdracht van het hoogheemraadschap Alm en Biesbosch, Rijkswaterstaat en de gemeenten Waalwijk en Geertruidenberg speurt het bedrijf naar oude munitie, bommen en weigeraars in de dijk.

Volgend voorjaar wil het hoogheemraadschap starten met de verzwaring van de dijken in en om Sprang-Capelle. Daardoor moet de invloed van de Bergsche Maas op het poldergebied drastisch worden beperkt. De geplande aanvangsdatum voor de verzwaring zal volgens Kuiten waarschijnlijk niet worden gehaald. “Ik weet het eigenlijk wel zeker. We hebben hier nog zoveel werk te verrichten. Iedere keer als we op een aantal beenderen stuiten, liggen we weer een dag stil.” De voorman vertelt het alsof zijn neus bloedt. Het hele ‘circus’, zoals hij het noemt, is voor de explosievenspeurders dan ook al een tijdje bezig. “Sowieso waren we niet echt geschokt toen we dat skelet opgroeven. Het was de dag voor de bouwvakantie, in juli van dit jaar, toen we de beenderen ontdekten in de dijk. We hebben de politie toen wel ingelicht, maar verder hebben we er geen ruchtbaarheid aan gegeven. Ja , we stonden op het punt om allemaal met vakantie te gaan. Dan hou je zoiets wel stil.”

Kuiten en zijn collega’s hebben het skelet met een grote kist bedekt. Na de bouwvak hebben ze de politie opnieuw gebeld en daarna is het Bergings- en Identificatieteam kind aan huis geworden in Sprang-Capelle. “Iedere keer als we restanten van de Duitsers tegenkomen moeten we ze weer bellen. En volgens hen zitten er nog een veertigtal skeletten in de dijk verstopt. Dat gaat dus nog wel een tijdje zo door.”

Generaals

Hoe de Duitse skeletten in de dijk terecht zijn gekomen is intussen geen mysterie meer. “Ik heb begrepen dat een Geallieerde en een Duitse generaal wekenlang om dit gebied hebben gevochten. Alle munitie is in de richting van deze dijk geschoten, vandaar dat er zoveel bommen in liggen. Toen de Duitsers uiteindelijk de aftocht bliezen, hebben ze hun minder gefortuneerde vrienden hier achtergelaten. Later zijn die skeletten in de loopgraven gegooid en op die manier eigenlijk begraven in de dijken”, aldus Kuiten.

De voorman en zijn personeel blijven laconiek onder alle aandacht. “Het is voor ons allemaal de eerste keer dat we zoiets aantreffen tijdens onze bergingswerkzaamheden. Maar we blijven er redelijk nuchter onder. De enorme hoeveelheid munitie die we opsporen is voor ons veel interessanter. De handgranaten, fosforgranaten, vliegtuigbommen en pantsergranaten die we hier tegenkomen doen mijn hart persoonlijk sneller kloppen.” De bommen zitten tot anderhalve meter onder het maaiveld en worden met behulp van een metaaldetector opgespoord en verwijderd door af te graven. “Vervolgens transporteren we de munitie en slaan we het spul op. De Explosieven Opruimings Dienst komt een keer in de week langs om het allemaal op te blazen. Dat is machtig mooi werk hoor”, gniffelt Kuiten.

Medewerkers van ENWW op zoek naar munitie. Foto Peter Blok

Reageer op dit artikel