nieuws

Luchthaven Berlijn zet top Hochtief in verdachtenbank Managers beticht van ontoelaatbare contacten met politici

bouwbreed

berlijn – De Berlijnse justitie is een gerechtelijk onderzoek gestart tegen drie topmanagers van het Essener concern Hochtief. Aanleiding vormen de onregelmatigheden bij het toewijzen van de bouwopdracht voor Berlin Brandenburg Airport International op de terreinen van de huidige luchthaven Schonefeld.

Na een klacht van concurrent IVG uit Bonn is de gunning aan het consortium onder leiding van Hochtief ongedaan gemaakt.

Hochtief reageert onthutst op de verdenking door justitie van directielid Wolfhard Leichnitz en twee projectdirecteuren. Eerder al werden directeur Wilhelm Bender en projectmanager Peter Henkel van Hochtief-partner Luchthaven Frankfurt in de verdachtenbank gezet.

“Enkele dagen geleden nog heeft justitie ons verzekerd dat tegen ons concern geen procedures lopen. Dit bericht verrast ons volkomen”, aldus Hochtief.

Justitie verdenkt Hochtief van ontoelaatbare contacten met de Berlijnse politici die verantwoordelijk zijn voor het toewijzen van de miljardenopdracht om een nieuw vliegveld te bouwen.

Radiojournalist

Via een radiojournalist van Sender Freies Berlin zou Hochtief geprobeerd hebben in een goed blaadje te komen bij de chef van de Berlijnse staatskanselarij Volker Kahne. De topambtenaar vertegenwoordigt in de planningsmaatschappij PPS namens de deelstaat Berlijn de belangen in de luchthavenholding waarin de drie vliegvelden in de Duitse hoofdstad zijn ondergebracht.

Volgens Hochtief is met de bemiddelende rol van de journalist niets mis omdat bij alle betrokkenen duidelijk was dat de verslaggever handelde namens het Essener bouwbedrijf. Hochtief onderstreept dat de gesprekken niet in het geniep plaatsvonden en bovendien gedeeltelijk op uitdrukkelijk verzoek van de politiek verantwoordelijken. Het concern stelt dat mededinger IVG gaande de onderhandelingen soortgelijke gesprekken gevoerd heeft maar daar geen moment aanleiding in zag aan de bel te trekken.

Hochtief: “We hechten groot belang aan snelle opheldering en zullen justitie bij haar werk in elk opzicht ondersteunen”.

Nieuwe procedure

Geluiden uit de Berlijnse politiek een geheel nieuwe procedure te starten over de toewijzing van de bouwopdracht van de Berlin Brandenburg Airport International worden zowel door Hochtief als door de IVG-groep krachtig be-streden. Beide consortia hebben met hun voorbereidingen elk al zo’n kleine twintig miljoen gulden geinvesteerd om in de laatste ronde van de toewijzingsprocedure door te dringen.

Reageer op dit artikel